Östersunds FK allsvenskt för första gången

En målvaktstavla och krampaktigt anfallsspel stoppade festplanerna till en början. Men lagets målkung Jamie Hopcutt gjorde till slut det som krävdes för att säkra allsvenskt kontrakt.

Östersund kom till Syrianska och Södertälje för att fixa allsvenskt kontrakt. Tabelltvåan Östersund behövde bara få med sig oavgjort för att göra det men det blev nog så svårt. I första halvlek syntes det inte alls att Östersund jagade en (allsvensk) ligaplats de aldrig tidigare haft. Men Jamie Hopcutts mål gav oavgjort och oavgjort gav allsvenskt avancemang. Och avancemanget ska firas:

– Nu jävlar ska vi festa hela natten, säger Brwa Nuori till SVT Sport.

– Östersund är att gratulera. Klubben har gjort en enastående prestation, säger SVT Sports expert Thomas Wernerson.

– Det är roligt att fler delar av Sverige får uppleva allsvensk fotboll, eftersom så många lag är koncentrerade till syd- och Västsverige samt Stockholm.

Syrianska, som inte hade något speciellt att spela för, hade de bästa målchanserna och gjorde också 1-0 i första halvlek. Detta efter en jättetavla från Haraldur Björnsson i Östersunds mål. Vid en hörna skulle Björnsson plocka ner bollen, men lätt trängd av egen försvarsspelare vispade han istället in bollen i eget mål. Just innan det hade Jamie Hopcutt bränt ett jätteläge för Östersund.

Men i andra halvlek, med halvtimmen kvar att spela, började den allsvenska jakten till slut synas på Östersundspelarna och det var den tidigare målmissaren Jamie Hopcutt som sköt in den viktiga kvitteringen i matchminut 71.

Östersund säkrade därmed andra platsen i superettan, vilket innebär att de kommer slå följe med tidigare uppflyttningsklara Jönköping Södra till allsvenskan. För Östersund blir det första gången någonsin de spelar i högsta serien, men så har klubben också bara funnits i knappa nitton år.