Foto: Bildbyrån

Pengaregn och bättre rankning efter Europaframgångarna

Uppdaterad
Publicerad

Alla svensklag vidare i Champions league- och Europa league-kvalet.

Och allsvenskan har nu sin bästa rankning på 14 år.

”Det är fantastiskt glädjande”, säger experten Thomas Wernerson.

I går avancerade såväl AIK som Göteborg till tredje kvalomgången i Europa league efter segrar mot armeniska Sjirak och polska Slask Wroclaw. Och gör Elfsborg sällskap.

Även Malmö fortsätter kvala till gruppspelet i Champions league – fyra av fyra allsvenska lag kvar i säsongens Europaspel.

Europa League

Och det har lett till att allsvenskan klättrar på Uefas ligarankning. På den senaste som publicerades den 10 juli låg allsvenskan på 21:a plats. Men med de senaste poängen inräknade tar svenska högstaligan över 20:e platsen från israeliska Premier league.

– Det var länge sedan det var sådan framgång för svensk klubblagsfotboll. Det är ett fall framåt och väldigt roligt, säger Wernerson.

Upp till polska ligan som har plats 19 skiljer 1,75 poäng, men det är bara två polska lag kvar i Europa-kvalen medan Sverige har fyra.

För att få minst två kvalplatser till Champions league krävs det att ligan är rankad bland de femton bästa i Europa. Att klättra så mycket blir aningen svårare i år. Rumänska ligan, som är 15:e i Europa, har 6,633 fler poäng än allsvenskan.

Klirr i kassan

Framgångarna ger även de svenska lagen extraslantar i kassan. De tre Europa league-kvalande lagen har hittills fått sex miljoner kronor var. Om de går vidare till play off och sedan till gruppspelet får de minst 22,5 miljoner kronor till. Medan Malmö i Champions league-kvalet har inkasserat 8,5 miljoner kronor hittills. Når MFF gruppspelet får klubben minst 114 miljoner kronor till i kassan.

Lagen svensklagen möter

Malmö möter Salzburg i Champions league-kvalets tredje omgång, det österrikiska laget som MFF besegrade i play off i fjol vid kvalificeringen till gruppspelet. I Europa league-kvalet väntar grekiska Atromitos för AIK, Elfsborg möter norska Odd och Göteborg ställs mot portugisiska Belenenses.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Europa League

Mer i ämnet