Plaini, till vänster, och Blatter vid VM förra året. Foto: Bildbyrån.

Platini: ”Blatter vill döda mig politiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Uefa-chefen Michel Platini erkänner att det inte finns något skrivet kontrakt kring de 17,2 miljoner kronor han fick av Fifa-chefen Sepp Blatter 2011, en betalning för utfört arbete 1998-2002. Samtidigt anklagar Platini Blatter för att hugga honom i ryggen.

– Det var en överenskommelse mellan oss, en gentlemens agreement, säger Platini som tror att han är den enda som kan rädda världsfotbollen, trots att han, liksom Blatter, är avstängd av Fifas etiska kommitté fram till i januari. Det uppger flera stora nyhetsbyråer.

Att det dröjde nio år innan Platini fick full betalning hävdar han beror på att Fifa vid tillfället hade dålig ekonom. Tidsmässigt inföll det samtidigt med att Platini drog tillbaka sin kandidatur att bli Fifa-chef och släppte fram Blatter utan strid. Platini trycker på att han inte begått något fel.

– Det är skamligt att jag dras i smutsen så här. Jag är skottsäker, säger han enligt Le Monde.

”Jag är den enda som kan rädda Fifa”

Platini säger till Le Monde att han misstänker att Blatter offentligtgjort detta nu för att smutskasta Platini inför valet av ny Fifa-ordförande som är tänkt att hållas 26 februari 2016.

– Låt oss säga att jag har mina tvivel. Allt kom ut i det ögonblick jag tillkännagav att jag tänkte kandidera. Jag är den enda som kan se till att Fifa åter blir ett hem för fotbollen men när jag närmar mig solen, som Ikaros, bränner det överallt.

I morgon håller Fifas verkställande utskott ett extrainsatt möte för att diskutera frågan. Fifas reformkommitté, som har i uppgift att återställa förtroendet för förbundet, har under tre dagar i Bern haft överläggningar inför tisdagens möte. Ytterst lite information har läckt ut från den sittningen.

Platini öppnar för att gå till skiljedomstolen Cas och anklagar Blatter.

– Han vill döda mig politiskt, säger fransmannen men erkänner också att han varit förhäxad av Blatter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.