Michel Platini. Foto: TT Nyhetsbyrån

Platini drar tillbaka sin Fifa-kandidatur

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart:

Michel Platini blir inte ny Fifa-ordförande.

Han drar tillbaka sin kandidatur.

”Jag har inte tiden”, säger han.

I kväll kom beskedet som många har väntat på: Michel Platini drar tillbaka sin kandidatur till Fifas ordförandeval nästa månad.                          

– Jag kan inte gå vidare. Jag har inte tid eller möjlighet att träffa de som ska rösta, träffa folk eller slåss mot de andra, säger han till lequipe.fr.  

– Genom att dra mig tillbaka väljer jag att helt och hållet fokusera mig på att försvara mig i den nuvarande utredningen. En utredning där det inte längre är något snack om korruption eller förfalskningar längre. Så där finns det inte längre något kvar.

Avstängd av Fifa

Platini har varit ordförande för det europeiska fotbollsförbundet, Uefa, sedan juli 2006.                      

Han är just nu avstängd av Fifas etiska kommitté i hela åtta år, för misstänkta ekonomiska oegentligheter.

– Det är en tidsfråga, men inte bara det. Hur skulle jag kunna vinna ett val när jag inte har möjlighet att genomföra kampanjarbete? När Blatter avgick fick jag stöd från 150 olika håll. 100 från förbund och 50 brev med officiella löften. Allt på två dagar.

De kandiderar till Fifa-posten

Prins Ali bin al-Hussein

Jordanier som utmanade Sepp Blatter i somras, men förlorade den omröstningen. Ordförande i det jordanska fotbollsförbundet, ordförande i det västasiatiska fotbollsförbundet och vice ordförande i Fifa.

Vill bland annat ge en större del av Fifas intäkter till de nationella förbundet.

Jerome Champagne

En fransk före detta diplomat som satt i Fifas exekutivkommitté från 1999 till 2010. Vill bland annat att domarna ska få använda tv-kameror vid diverse situationer, att domaren ska kunna dela ut orangea kort vilka skulle innebära tre minuters utvisning, att det bara blir gult kort om det blir straff där det i dag blir målchansutvisning, samt att bara lagkaptenen ska få prata med domaren.

Tokyo Sexwale

En sydafrikansk affärsman, politiker och människorättskämpe. Han vill göra sporten mer ekonomsikt fördelaktig utanför Europa och fick stor uppmärksamhet förra veckan då han meddelade att han tycker att landslagströjor ska få ha mer reklam än bara tröjtillverkaren.

Gianni Infantino

Schweiz-italienare som har varit generalsekreterare i Uefa sedan 2009. Han vill utöka VM till 40 lag, men har även sagt att han enbart kommer att kandidera ifall Michel Platini inte tillåts kandidera.

Salem Bin Abrahim Al-Khalifa

Al-Khalifa kommer från Bahrain och är ordförande både i deras fotbollsförbund och det asiatiska fotbollsförbundet. Dessutom är han ordförande i det asiatiska fotbollsförbundets disciplinkommitté och vice ordförande i Fifas dito. Vad han vill som eventuell Fifa-ordförande är oklart, och hans kandidatur fick stor kritk från människorättsorganisationer. Detta efter att han anklagats för  att ha pekat ut fotbollsspelare bland personer som demonstrerade för ökad demokrati i Bahrain 2011.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.