Pohjanen förstår kritiken: ”Helt ofattbart”

Uppdaterad
Publicerad

Förbundskapten Pia Sundhage vill ha mer tid med landslagsspelarna – men många av klubbarna är emot. I SVT:s VM-magasin #vmmorron får klubbarna stöd. – Det är helt ofattbart, säger fd landslagsspelaren Anna Pohjanen om bristen på kommunikation.

Det var i den enkät med de damallsvenska klubbarna som SVT Sport gjorde igår som det framkom att klubbarna dels var tveksamma till att släppa iväg spelarna ännu mer än i dag, dels var kritiska till landslagsledningens kommunikation. SVT Sports fotbollsexpert Frida Östberg ser just kommunikation som nyckeln till att lösa knuten.

– Jag tror att det är jätteviktigt att man har mycket tid tillsammans. Men jag förstår klubbarna för det är deras spelare som de betalar lönerna till. Men sen kanske man kan titta på hur man fördelar tiden, hur lägger man upp serien. Där kanske man kan hitta en bättre kommunikation för att hitta vad som passar klubbar och landslagsledning bättre, för att få bästa tänkbara förutsättningar, säger hon i SVT:s VM-magasin.

Fotbolls-VM 2015 Damer

”Första pusselbiten”

Den före detta landslagsspelaren Anna Pohjanen uppmanar Pia Sundhage att hälsa på hos klubbarna.

– Det här vet jag att Pia och Lilie har fått kritik för, de är alldeles för lite ute hos klubbarna och kommunicerat med dem om hur man ska lösa det här, eller till och med jobbat mer kreativt, vad kan vi göra för er, vad kan ni göra för oss? För mig är det helt ofattbart. Det är första pusselbiten som ska vara på plats när man jobbar som förbundskapten i ett land som Sverige som har en superfin liga, säger hon.

”Jobba med produkten damallsvenskan”

Pohjanen betonar att klubbarna är viktiga för spelarnas utveckling och ska ses som en stor konkurrensfördel, snarare än ett hinder.

– Damallsvenskan är vår fördel gentemot andra länder, att vi har en fungerande bra liga där spelarna ska utvecklas. Pia måste jobba med den produkten och hon måste se den som en fördel, inte som en nackdel. För det kommer aldrig att vara ett alternativ för Sverige att jobba som USA, Australien eller Kina där man ligger på läger fyra-fem månader innan mästerskap. Det är inte realistiskt och vi ska inte heller jobba på det viset. Så mycket mer kommunikation.

Hon tycker att tiden under landslagssamlingarna kan användas bättre och ger ett konkret exempel:

– Sluta göra fystester på landslagssamlingarna, jobba med fotbollen i stället, överlåt fystesterna på klubbarna. Vi ska inte behöva lägga tid på såna saker när vi samlas med ett landslag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-VM 2015 Damer

Mer i ämnet