Polisen vill att burka förbjuds på idrottsarenor Foto: Bildbyrån

Polisen vill förbjuda burka på arenor

Uppdaterad
Publicerad

Att bära burka vid idrottsarrangemang kommer förbjudas om polisen får bestämma. Det kom som ett svar på regeringens förslag om maskeringsförbud.

”Regeringen vill ha undantag av religiösa skäl och det kommer göra det svårt för polisen att bedöma om en person talar sanning eller maskerar sig för att begå brott”, säger polismästare Lars Tonneman till SVT Sport.

Regeringen gav i början av sommaren myndigheter, klubbar, arenaägare och andra berörda chansen att ge sin syn på deras förslag om att införa ett generellt förbud mot maskering vid idrottsarrangemang. Undantag ska enligt regeringen göras för religionsfrihet och för vissa befogade situationer.

Polisen är liksom de flesta andra instanserna positiva till lagförslaget men de har flera synpunkter. Framför allt kring undantaget av religiösa skäl.

– Vi tycker att det blir förvirrande för åskådarna att veta vart den straffbara gränsen går, de blir också onödigt svårt för poliserna på plats att avgöra när en maskering är en yttring av en religiös tro eller om personen talar osanning,  säger Lars Tonneman, Polismästare och chef vid Polisens förvaltningsrättsenhet.

Burka blir förbjudet

Gränsen kommer dras där man vid kameraövervakning ska kunna identifiera en person vilket innebär att det kommer bli förbjudet att bära burka eller niqab.

–  Förbud mot t.ex. burka blir en konsekvens men å andra sidan ser man sällan kvinnor i burka på idrottsanläggningar så den inskränkningen torde inte bli alltför kännbar.

Bör inte alla ha rättigheten att kunna gå på idrott i Sverige?

 Problemet ur polisiär synvinkel är att undantaget av religiösa skäl kan användas som en osann invändning från såna som inte är religiösa utan att kunna motbevisas. Men utöver detta är vi också av uppfattningen att religioners yttringar, när det uppstår intressekonflikter, inte bör få begränsa de straffsanktionerade förbud som behövs för att upprätthålla allmän ordning och säkerhet i samhället.

Går inte emot mänskliga rättigheterna

Umeå universitet var en av instanserna som lämnade in remissvar och som var kritiska till lagförslaget. De menar att det är inskränkning av yttrandefriheten och rätten till privatliv. Men polisen håller inte med.

–  Den utredning vi har gjort visar att ett maskeringsförbud på det är viset inte är en inskränkning av varken Europakonventionen eller våran grundlag, säger Lars Tonneman.

Okej med maskering vid tufft väder

I regeringens förslag så vill man också ge undantag kring maskeringsförbudet vid hälsoskäl eller vid svåra väderförhållanden.  I sitt remissvar anser polisen att det skulle vara möjligt att göra en någorlunda bedömning vid dessa fall men alltså inte när det gäller av religiösa skäl.

–  När det gäller väderförhållanden så finns det ändå någon rimlig chans för polisen att göra en bedömning. Är det flera minus och blåser kallt så kan man poliserna på plats göra en bedömning att undantaget är befogat. Men om en person säger att han eller hon maskerar sig av religiösa skäl är det svårt att kontrollera om personen har en inre tro och talar sanning.

Förbjudet redan i vår

För knappt en vecka sen kom remissvaren in och 19 av 36 instanser. Av dem var 17 för lagförslaget, vissa hade några invändningar och två var emot. Maske­ringsförbudet föreslås träda i kraft den 1 mars 2017.

–  Vi tror och hoppas att det kommer bli en bättre ordning på läktarna. Att det kommer bli svårare att begå brott i anonymitet. På dem flesta idrottsanläggningarna finns det kameror och det här kommer underlätta att identifiera och förhoppnings också ha en avhållande effekt, säger Lars Tonneman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.