Stor ökning av misstänkt fixade matcher

Uppdaterad
Publicerad

Antal fotbollsmatcher i Sverige som misstänks vara fixade har ökat med 50 procent senaste året.

Det visar Svenska fotbollförbundets egna prognoser.

– Det kommer landa på att vi tittat på drygt 30 matcher i år, säger Anders Hübinette, jurist på Svenska fotbollförbundet.

Det uppmärksammade fallet kring matchfixning i Kristianstad, där sex personer står åtalade för inblandning, får på onsdag sin upplösning – men det är bara en i raden av nya fall. Anders Hübinette, jurist på Svenska fotbollförbundet, säger att det efter årets slut kommer många fler fall än de senaste åren.

2013 och 2014 tittade fotbollförbundet närmare på 20 misstänkta matcher. Vad som hänt med de matcherna är olika. En del utreder de fortfarande, en del har skickats till polisen och andra till diciplinnämnden. I vissa fall har man inte gjort någonting för att bevisläget bedömts för dåligt.

I år landar siffran på 30 misstänkta matcher i svenska serier. Det är en ökning med 50 procent.

– Prognosen kommer landa på att vi tittat på drygt 30 matcher, säger Anders Hübinette.

Anders Hübinettes förhoppning är att ökningen beror på att det blivit en bredare kunskap om fenomenet och att det är flera som ser misstänkta matcher. Att anmälningsbenägenheten faktiskt har ökat och att det inte beror på att det faktiska antalet uppgjorda matcher gjort det.

– Men det finns en risk att den här ökningen återspeglar verkligheten, säger Anders Hübinette.

”Svårare att muta”

Hittills har Svenska fotbollförbundet fått in misstankar och tips kring matcher från superettan och ner till division tre. Om det även förekommer uppgjorda matcher i allsvenskan vet de inte.

– Man kan aldrig vara säker, men risken är mindre med tanke på media och att alla matcher tv-sänds. Plus att alla spelarna har bättre lön och då blir de svårare att muta, säger Hübinette. 

Riksidrottsförbundets samordnare i matchfixningsfrågor Johan Claesson säger att det kan finnas ett mörkertal som de inte känner till. Både i lägre serier – men också i de högsta, som allsvenskan.

– Det är mycket möjligt att det kan ha varit fler matcher i de lägre divisionerna och även i de högsta serierna. Jag kan inte vara säker, säger RF:s samordnare Johan Claesson.

Allvarligaste hotet mot idrotten

Sedan det uppdagades med matchfixning i Basketligan 2012 har RF tagit krafttag mot fenomenet och tillsatt Johan Claesson som samordnare för att försöka skydda idrotten.

– Det är ett av de allvarligaste hoten mot idrotten tillsammans med dopning i dag. Grundförutsättningen handlar om att inte veta hur det ska sluta. Då försvinner nerven och risken att tappa både publik, sponsorer och intresset för idrotten är stor, säger Claesson. 

Johan Claesson gästar i kväll Sportspegeln med start 19.00 på SVT 1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.