Zlatans PSG riskerar böter. Foto: TT Nyhetsbyrån

”PSG och Man City straffas av Uefa”

Uppdaterad
Publicerad

Först var det Barcelona som straffades av Uefa och nu riskerar Paris Saint-Germain och Manchester City att gå samma väg, skriver Daily Telegraph.

Både PSG och City har brutit mot Uefas ”Financial fair play” och kommer enligt tidningen bestraffas hårt.

Runt 20 klubbar står under granskning och riskerar att straffas med sanktioner om de inte kommer upp med nya bevis inom 48 timmar.

Straffen kommer bli dryga böter, men för PSG och City handlar det troligen om transferstopp som i Barcas fall.

Rivaliserande klubbar som Manchester United, Chelsea och Arsenal har komfirmerat att de inte är inblandade i Uefas undersökning som går ut på att klubbarna inte får gå mer än 45 miljoner euro (405 miljoner kronor) i förlust under säsongerna 2011-12 och 2012-13 efter att särskilda skäl ska ha tagits i betänkande.

City har rapporterat förluster på 1,49 miljarder kronor under den perioden när man köpt spelare som Sergio Agüero, Samir Nasri, Gaël Clichy, Javi Garcia and Matija Nastasic.

Det är klubbens bokföring som granskats extra noga av Uefa, särskilt de 10 åren då sponsoravtalet på med flygbolaget Etihad värt 3,85 miljarder kronor inleddes.

I PSG:s fall så gäller det ett avtal värt 7 miljarder kronor med Qatars turistbyrå.  Uefa tvivlar dock över avtalets giltighet och de franska mästarnas inställning till att redovisa siffrorna runt avtalet.

Financial Fair Play

 * Det finns en lång rad licenskriterier som en fotbollsklubb måste uppfylla för att få delta i Uefa-tävlingar som Champions League och Europa League.

 * De ekonomiska kraven i reglementet kallas ”Financial fair play” (FFP). Syftet är att få klubbarnas ekonomi i balans, vilket också ska ge en rättvisare konkurrenssituation för mindre klubbar utan kapitalstarka ägare i ryggen.

 * Enkelt uttryckt ska klubbarna inte göra av med mer pengar än de faktiskt tjänar.

 * Delar av FFP-regelverket är i gång sedan 2011, resten håller successivt på att införas för att träda i full kraft 2015.

 * Bland de möjliga sanktionerna finns exempelvis böter, poängavdrag och avstängning från internationella tävlingar. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.