Emmanuel Frimpong, här i österrikiska Sturm Graz. Foto: BILDBYRÅN

Rasistskandal i ryska ligan

Uppdaterad
Publicerad

Ryska Premier League skakas av en rasistskandal.

Ufas ghananske mittfältare Emmanuel Frimpong hånades av Spartak Moskva-fansen, svarade med att visa fingret, och fick rött kort. ”De skrek apa åt mig”, säger han.

Det var en halvtimme in i fredagens säsongspremiär, vid ställningen 1–1, som de tråkiga scenerna utspelade sig. Förre Arsenal-spelaren Emmanuel Frimpong, 23, fick rött kort efter att ha visat fingret åt motståndarfansen.

Mittfältaren menar dock att han blev provocerad och kallad ”apa” upprepade gånger.

– När spelet avbröts så började ramsorna. Jag har inga problem med Spartaks fans egentligen, men kunde inte hålla känslorna i styr. Det var fel av mig och jag ber om ursäkt för det, säger Frimpong enligt Reuters.

Han tog senare till orda på Twitter:

– Jag kommer att straffas trots att jag själv blev kränkt. Och då ska det ändå hållas ett VM i det här landet där afrikaner ska spela.

”Måste hålla tillbaka tårarna”

Enligt Ufas ordförande Shamil Gazizoz kommer klubben inte kräva att Spartak ska bestraffas.

– Det är en olycklig situation. Det finns folk som kan ha ropat saker, men det är känslor som försvinner efter matchen. Vi har en bra relation med de rödvita, säger han och tillägger:

– Det som Frimpong gjorde var fel. Ibland måste man hålla tillbaka tårarna och stå ut.

Matchen slutade 2–2 efter en sen kvittering av huvudstadslaget.

Sedan 2013 har tre andra mörkhyade spelare i ryska ligan straffats för att ha reagerat mot rasism med obscena gester.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.