Svenska fans och Zlatan Foto: TT Nyhetsbyrån

Rekordmånga svenskar vill till fotbolls-EM

Uppdaterad
Publicerad

114 115.

Så många ansökningar har svenska fotbollsförbundet fått till sommarens fotbolls-EM.

”Jättekul”, säger Lena Danielsen, biljettansvarig på förbundet.

I juni kommer det att bli en svensk invasion av Frankrike. Totalt 114 115 svenska ansökningar har gjorts för att få biljetter till fotbolls-EM. Det är mest någonsin till ett fotbolls-EM.        

– Det är jättekul att det finns ett stort intresse för att se och stötta vårt landslag, säger Lena Danielsen, biljettansvarig på det svenska fotbollsförbundet, till SVT Sport.    

Fotbolls-EM

Bara 4 000 biljetter

Många av de som har sökt kommer dock att bli utan biljetter. Sverige har 13 000 biljetter till premiärmatchen mot Irland, men bara 4 000 till de övriga två matcherna.

– Men jag tror att det kommer att vara många fler som åker till matcherna än de som får biljetterna. Camp Sweden kommer ju att ha en camp utanför Nice, och där kommer det ju att finnas en storbildsskärm där man kan se matcherna. Och många kommer ju att få biljett till en match men inte till andra, så många kommer säkert att vara på hela mästerskapet ändå, säger Lena Danielsen.

Irland–Sverige hetast

Flest ansökningar har kommit till matchen Irland–Sverige, hela 39 269. Det är en av de tre matcher som har fått flest ansökningar i hela EM, tillsammans med Tyskland–Polen och Portugal–Österrike.

Även om det gjorts 114 115 ansökningar till detta mästerskap är det betydligt färre än till VM i Tyskland 2006. Då gjordes över 300 000 ansökningar, berättar Lena Danielsen.

– Men det var annorlunda. Det var ett VM och nära Sverige. Man visste inte hur länge det skulle dröja innan Sverige skulle spela ett VM i Europa igen, säger hon.

Vad tror du det stora intresset för detta EM beror på?

– Jag tror att det finns många orsaker. Men U21-EM förra sommaren tror jag bidrar mycket. Svenskarna är mästerskapshungriga.

Så många ansökningar har gjorts

Irland-Sverige, 39 269

Italien-Sverige, 37 021

Sverige-Belgien, 38 825

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM

Mer i ämnet