Foto: TT Nyhetsbyrån

Rika engelska klubbar värvar dyrast

Uppdaterad
Publicerad

Att de engelska fotbollsklubbarna har fått pengar från det nya rekorddyra tv-avtalet märks på övergångssummorna.

Klubb efter klubb noterar rekorddyra värvningar i sommar.

– När en engelsk manager ringer blir summorna automatiskt högre, säger Schalkes sportdirektör Christian Heidel.

I dag är det deadlineday, sista dagen den här sommaren som de stora fotbollsnationerna i Europa får värva spelare. I Sverige var sista dagen för värvningar den 11 augusti.

Bland de spelare som kan byta klubb före värvningsstoppet 01.00 natten mot torsdagen är Julian Draxler som sägs vara på väg från Wolfsburg till Paris Saint-Germain, David Luiz som kan gå från PSG till Chelsea och Moussa Sissoko som nog gärna lämnar nedflyttade Newcastle för en Premier League-klubb.

Det går även transferrykten kring de svenska landslagsspelarna Victor Nilsson Lindelöf och John Guidetti.

Vill att pengarna stannar

I en tv-debatt för det tyska fotbollsmagasinet Kicker, som AFP skriver om, säger Christian Heidel att det inte är möjligt att få samma höga ersättningar om spelaraffärer görs inom Tyskland som om en Premier League-klubb är inblandad.

Han vet vad han pratar om. Tidigare i augusti sålde Schalke yttermittfältaren Leroy Sané till Manchester City för uppemot 50 miljoner euro (cirka 474 miljoner kronor). Sané hade spelat 47 bundesligamatcher och spelat elva minuter för Tyskland i EM i somras.

– Priset var berättigat. Vi ville ha 60 eller 70 miljoner (euro) för honom, säger Heidel.

Heidel säger att det trots allt inte görs så många affärer med engelska klubbar.

– Men vi måste se till att pengarna stannar i Tyskland, säger han och föreslår att bundesligaklubbarna låter bli att värva utländska talanger.

Pogba historiskt dyr

I fjol skrev Premier League ett nytt tv-avtal som gäller de tre kommande säsongerna och som Sky och BT fick betala motsvarande 65 miljarder kronor för. TV-pengarna har gjort att klubbarna värvat rekorddyrt i sommar. Enligt uppgifter i tidningen The Mirror har Premier League-klubbarnas värvningar i genomsnitt kostat 115 miljoner kronor i sommar, jämfört med 70,7 miljoner kronor förra säsongen.

Paul Pogba blev tidernas dyraste fotbollsövergång när Manchester United värvade honom från Juventus för närmare en miljard kronor. Men även mindre klubbar som Hull och West Ham har gjort sina dyraste värvningar i sommar.

Fakta: Stora övergångar i sommar

Paul Pogba, från Juventus till Manchester United, cirka 1 miljard kronor.

Gonzalo Higuain, från Napoli till Juventus, cirka 855 miljoner.

Hulk, från Zenit till Shanghai, cirka 520 miljoner.

John Stones, från Everton till Manchester City, cirka 500 miljoner.

Leroy Sané, från Schalke till Manchester City, cirka 450 miljoner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.