Fridolina Rolfö, tremålsskytt mot Liverpool i Champions League. Foto: TT Nyhetsbyrån

Rolfö säsongens genombrott

Uppdaterad
Publicerad

Damallsvenskan är över för i år. Rosengård dominerade och vann enkelt serien, Jitex tog inte en enda poäng och Tyresö fick dra sig ur på grund av konkurs. Här listar vår fotbollsexpert Frida Östberg årets startelva och lite annan smått och gott från 2014.

Årets startelva

Målvakt

Damallsvenskan 2014

Hedvig Lindahl, Kristianstad

Backar

Lina Nilsson, FC Rosengård

Marina Pettersson Engström, Örebro

Janni Arnth, Linköping

Alexandra Riley, FC Rosengård

Mittfältare/Anfallare

Ramona Bachmann, FC Rosengård

Mariann Gajhede-Knudsen, Linköping

Johanna Rasmussen, Kristianstad

Anja Mittag, FC Rosengård

Manon Melis, Kopparberg/Göteborg

Marta, FC Rosengård

Årets tränare

”Är för mig Rikard Nilsson i Örebro, med god konkurrens från både Linköping, Kristianstad och Eskilstuna.”

Säsongens flopp

”Utan tvekan Tyresö. Turbulensen kring hela föreningen, som trots konkursen spelade Champions League-final. De ekonomiska problemen gjorde att de tappade trovärdighet mot både sponsorer, spelare och publik.”

Säsongens överraskning

”Det tycker jag är nykomlingen, Eskilstuna United. Genom bra sportsliga värvningar och ett medvetet val att ha ett nära samarbete med sina sponsorer har de inte bara överraskat i tabellen (slutade sjua) utan de vinner också publikligan med ett snitt på 1940 personer (hela 700 personer före tvåan Linköping).”

Säsongens bästa spelare

”Det är för mig Anja Mittag. Hon vinner inte bara skytteligan överlägset på 21 mål utan delar även första platsen för flest assist med Manon Melis (tvåan i Skytteligan på 14 mål!) med 11 framspelningar.”

Säsongens genombrott

”Fridolina Rolfö i Linköpings FC. En vänsterfotad forward som utvecklat sin fysik under året och blivit att räkna med även på den internationella arenan.”

Säsongens mest dramatiska

”Absolut striden kring andra platsen mellan Linköping, Kopparbergs-Göteborg och Örebro där alla tre haft avgörandet i egna händer och sedan tappat det. Roligt är att Örebro tar sin första medalj någonsin i Damallsvenskan och får dessutom representera Champions League 2015/16.”

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damallsvenskan 2014

Mer i ämnet