Ronaldo tog hem Ballon d'Or före Leo Messi Foto: TT

Ronaldo vann guldbollen

Uppdaterad
Publicerad

Han vann både Champions League och EM 2016. Nu har Cristiano Ronaldo fått sin fjärde guldboll. ”Känslan är precis som när jag fick den första. Det är en dröm som går i uppfyllelse igen”, säger Ronaldo.

Med både en Champions League–titel och en historisk EM–pokal i 2016–års bagage var Cristiano Ronaldo, 31, storfavorit till att ta hem France Footballs Ballon d'Or, guldbollen.

Förhandstipsen på den 31–årige portugisen har nu infriats.

– Det är en stor ära för mig, att få min fjärde guldboll. Känslan är precis som när jag fick den första. Det är en dröm som går i uppfyllelse igen, säger Cristiano Ronaldo till France Football.

Fjärde inteckning

Real Madrid–stjärnan – som nu tilldelats priset fyra gånger ( 2008, 2013, 2014 och 2016) – knäppte därmed den främste konkurrenten, Lionel Messi, på näsan.

Det senaste året har på titelfronten varit mycket framgångsrikt för Cristiano Ronaldo. Han var lagkapten i det portugisiska landslag som för första gången i landets historia lyfte en EM–pokal.

ronaldo

Och bara några veckor innan det hade han dessutom skjutit in den avgörande straffen på San Siro i Milano när Real Madrid vann sin elfte Champions Legue–titel.

– Jag vill tacka alla mina lagkamrater, både i landslaget och i Real Madrid får att de hjälpt mig att vinna detta individuella pris. Jag är oerhört stolt och lycklig övar att återigen ha fått denna fantastiska utmärkelsen, säger Ronaldo.

Tvåmansrace

De senaste åtta åren har Ronaldo och Messi haft ett fast abonnemang på guldbollen. Ingen annan än de två superstjärnorna har fått utmärkelsen sedan Kaka fick priset 2007.

I och med sin fjärde guldboll är Ronaldo nu bara en bakom Messi som fått priset flest gånger av alla, fem.

Överraskande placeringar

Zlatan Ibrahimovic kom på en 13:e plats i omröstningen där det även fanns en del överraskningar.

De regerande Premier League–mästarna Riyhad Mahrez och Jamie Vardy (bägge Leicester City) kom på sjunde respektive åttonde plats på listan.

Efter sex års samarbete mellan det franska magasinet France Football och Fifa har priset till i år återgått till sin gamla form. France Football delar därmed ensamma ut priset där journalister röstat fram vinnaren.

Fifa kommer i sin tur dela ut sitt pris ”Fifa World Player of the Year” på Fifa–galan den 9 januari.

Här är de senaste vinnarna

2016: Cristiano Ronaldo, Portugal, Real Madrid.

2015: Lionel Messi, Argentina, Barcelona.

2014: Ronaldo.

2013: Ronaldo.

2012: Messi.

2011: Messi.

2010: Messi.

2009: Messi.

2008: Ronaldo.

2007: Kaká, Brasilien, Milan.

2006: Fabio Cannavaro, Italien, Juventus/Real Madrid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.