Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Momoko Tanikawas mål i Rosengårds premiärkross mot Vittsjö. Foto: Bildbyrån

Rosengård med storseger i premiären mot Vittsjö

Uppdaterad
Publicerad

Momoko Tanikawa i sin första allsvenska match.

Då gjorde den inlånade talangen mål direkt.

Och Rosengård kunde räkna hem en 5-0-seger mot Vittsjö.

Rosengård fick bästa möjliga start på den damallsvenska säsongen med en storseger direkt. Och det var inte mindre än fem spelare som direkt fick göra mål.

En av dem var japanskan Momoko Tanikawa, som Rosengård lånat in från Bayern München inför säsongen. Talangen fick till en riktig fullträff när hon efter en halvtimme gick på avslut utifrån.

– Vi gjorde det bästa vi kunde av den första matchen och det känns skönt att vinna direkt i premiären. Jag är stolt över lagkamraterna, säger hon efter matchen.

Det innebar 2-0 och därefter rullade det på för Rosengård. Tanikawas landsmannina Mai Kadowaki hann även hon skriva in sig i målprotokollet innan paus.

Ria Öling och Emilia Larsson utökade med varsitt mål i andra halvlek och segersiffrorna kunde sedan skrivas till 5-0 för Rosengård, och Vittsjö placerar sig längst ner i tabellen efter storförlusten.

Premiär för damallsvenskan 2024

Överblick

Pinnat inlägg

Kul att damallsvenskan är i gång och att ni har frågor om serien. Det var alla frågor jag hinner med i dag, men jag återkommer under säsongen. Tack för i dag!

GrönVitaHjärtan • Vilket är omgångens mål?

Wilma Leidhammars för Norrköping vinner för mig. Men även Hammarbys från Emilie Joramo är väldigt snyggt.

Viktor • Hej Hanna! Vilket lag är mest rutinerat den här säsongen?

Caroline Seger själv gör att Rosengård tar hem den.

Hena • Tror Kanutte kan göra stor skillnad i Norrköping i år! Riktigt stark värvning även om jag som Bajare saknar henne!

Det håller jag med om! Superbra värvning och en bra start med två mål direkt. Det är precis vad Norrköping behövde, bara Kalmar gjorde färre mål i fjol.

Kinna • Tycker det är intressant att så många tippar att Anna Anvegård kommer göra flest mål med tanke på att hennes kontrakt går ut i sommar. Räknar alla iskallt med att hon blir kvar?

Helt rätt att hon kan försvinna, och det kan ju även namn som Rosa Kafaji. Häcken tippas högt även av mig, men de kan ju säljas sönder i sommar. Jag tror kanske Anvegård lämnar om hon får rätt erbjudande och känner att hon är redo.

JT • Hur kommer Kristianstad stå sig och vad tror man på för placering när deras skyttestjärna Viens gick till Roma?

De gjorde en bra match i dag. De har varit svårtippade eftersom de bytt både tränare (som de haft i 15 år), kulturbärare i laget. Det gör dem svårbedömda. Men med Viens vet man att de försvinner många mål, hon var ju nästan lite för bra så länge hon var kvar.

Viktor • Hej Hanna! Vilket lag kan överraska under säsongen?

Rosengård kan överraska utifrån att deras förväntningar har minskat från i fjol. De kommer bli mycket bättre än sjua i år.

Emmi • Vad tycker du om Rubenssons val att gå till USA? Rätt val?

Jag kan tycka att den engelska ligan är lite mer intressant och att det händer mycket, det är närmare oss och så. USA har ju en bra kvalité, det är en fysisk liga, hon kommer utmanas och det är ganska bra betalt vad jag förstår.

Laxen • Hur ser du på att så många lämnar damallsvenskan nu för utlandet?

Jag ser det som en naturlig väg där det finns en rolig möjlighet att få bli proffs och spela i ännu bättre ligor.

Jennee • Vad tror du om AIK denna säsong?

Jag tror att AIK kommer ha det jobbigt. De imponerade i Elitettan och gjorde riktigt mycket mål. Stommen är kvar men steget är stort till allsvenskan, det har de fått känna på innan. Jag har tippat att de håller sig kvar eller får kvala.

Max • Tror du det är sista säsongen Seger spelar?

Ja, det tror jag. Hon har fått kämpa sig tillbaka från skador och kommer nog få jobba stenhårt fysiskt för att hålla nivå under säsongen. Men jag tyckte att hon såg ganska okej ut i dag, tills hon gick ut med vad som verkar vara en smäll bara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.