Foto: TT Nyhetsbyrån

Rosengård rasar mot fotbollsgalan

Uppdaterad
Publicerad

Fotbollsgalan i går kväll var en besvikelse sett ur ett jämställdhetsperspektiv. Tjejerna fick inte den uppmärksamhet de förtjänar, anser FC Rosengårds sportchef och att inte hylla Therese Sjögran, som spelat 200 landskamper är under all kritik, anser han.

– Man kan inte prata om jämställdhet inom fotbollen och sedan inte visa tjejerna den respekt de förtjänar.

Det säger idag FC Rosengårds sportchef Erling Nilsson efter fotbollsgalan i går kväll där hyllningen av Therese Sjögran, som spelat 200 landskamper uteblev.

– Det är klart att jag är besviken men det brukar vara så här på galorna, säger Therese Sjögran, som i eftermiddags reste med sina lagkamrater i FC Rosengård till danska Aalborg där de ska spela returmatch mot Fortuna Hjörring i Champions League.

Inslag om Sjögran sändes aldrig

TV4, som sände galan, hade spelat in ett inslag med Therese Sjögran men det kom aldrig med i programmet i går kväll. Enligt Expressen var det programpunkterna med Olof Mellberg och GES som drog över tiden.

– Vi var tvungna att spara in tid, säger Pelle Porseryd, procent på TV4 till tidningen.

Förra året fick Anders Svensson, veteran i herrlandslaget en bil på fotbollsgalan. Therese Sjögran fick ingenting.

– Man kan inte bara prata om jämställdhet utan att visa det i handling. Då blir det bara en klyscha, säger Erling Nilsson.

Det var inte bara den uteblivna hyllningen till Therese Sjörgran som retat upp honom.

– När tjejerna kom till galan vid 17-tiden var det ingen musik men när herrarna kom vid 19.30 var det musik från Star Wars och alla reste sig upp. Det köper inte jag, säger Erling Nilsson.

Therese Sjögran anser att tjejerna borde synas mer för att visa att det finns kvinnliga förebilder inom fotbollen.

– Det brukar ju vara så här men det är klart att man blir besviken, säger hon.

Har inlett dialog

Svenska fotbollförbundet har under dagen inlett en dialog med FC Rosengård med anledning av kritiken.

– Vi väljer att ha den här dialogen direkt med FC Rosengård, vad de väljer att säga i media är upp till dem, säger Camilla Hagman, kommunikationschef på Svenska fotbollförbundet.

Men Camilla Hagman säger att en del av kritiken kan bygga på disinformation. Som exempel tar hon upp att damerna fick samma entré med musik som herrarna, men att de hade missat det.

– Jag tycker att vi haft en god ambition och strävan att på galan igår hitta balansen. Är det i några bitar vi inte har gjort det så är jag beredd att lyssna på synpunkter, säger Camilla Hagman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.