Pia Sundhage planerar roteringar i OS-kvalet. Foto: Bildbyrån

Rotering och skador – Sundhages funderingar inför OS-kvalet

Uppdaterad
Publicerad

Norge, Schweiz och Nederländerna, inom loppet av en vecka, det är vad som väntar Pia Sundhages landslag i OS-kvalet. En fysiskt krävande uppgift för ett lag med en del småskavanker och Sundhage planerar att rotera. ”Tror inte att någon av våra spelare gör 90 minuter i alla tre matcher”, säger förbundskaptenen till SVT Sport.

Flera spelare har dragits med småskador inför OS-kvalet som drar igång den 2 mars. Jessica Samuelsson, Elin Rubensson, Josefin Johansson och Pauline Hammarlund kom tillbaka efter landslagssamlingen och matchen mot Skottland med lårskador. Ytterligare en på skadelistan är Amanda Ilestedt som lämnade samlingen på grund av ryggont.

– Det är några dagar kvar ju, så det blir en kamp mot klockan för några av dem, säger förbundskaptenen Pia Sundhage till SVT Sport, men riktigt orolig är hon inte än:

Damlandslaget i fotboll

– De spelare som är pigga och friska är verkligen just det. Vi fick mycket tid på oss inför Skottland. Den oro jag känner är kring Jessica Samuelsson och Elin Rubensson, det var inte bra att de inte fick spela, och sen att vi skickade hem Amanda Ilestedt också.

”Fart under galoscherna”

Det tuffa spelschemat och skadeläget gör att det är upplagt för rotering under de tre matcherna, något som Sundhage redan är inställd på.

– Jag tror inte att någon av våra spelare kommer att spela 90 minuter i alla tre matcher. Jag hoppas ju på att vi ska ha fart under galoscherna, jag tror att det bli så och det krävs för att vi ska få ut det vi vill, säger hon.

”Ingen ko på isen”

Nyckelmatchen i kvalet, där endast ett av fyra lag kniper den sista OS-platsen, bli mot grannen Norge och det är också där som det mesta av föreberedelserna så här långt har legat.

– Vi har gått igenom alla tre lag, men vi har lagt mest tid på Norge så klart. Vi vill kunna kontrollera matcherna oavsett om vi har bollen eller inte. Det är ingen ko på isen om vi inte har bollen ibland, menar Sundhage som börjar se tecken på den snabba fotboll som hon vill att landslaget ska spela:

– De omställningar vi kommer få är viktiga, där går det otroligt snabbt nu. Jag minns hur jag själv pratade om hur snabba de amerikanska spelarna var, det kan man säga i dag om våra fowards.

Sveriges OS-kval

2 mars: Norge-Sverige

5 mars: Sverige-Schweiz

9 mars: Nederländerna-Sverige

OS-kvalet spelas i Nederländerna, på två olika arenor i Rotterdam.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet