Athletics Ferid Ali på Tunavallen. Foto: BILDBYRÅN

Athletic nära allsvenskan – i ny stad

Uppdaterad
Publicerad

Det är en av idrotts-Sveriges både märkligaste och mest omdiskuterade resor.

I dag kan fotbollslaget Athletic FC United bli allsvenskt – samtidigt som klubben nästa år flyttar till Eskilstuna.

Och bakom allt står en ryskfödd entreprenör med stora visioner.

Han kom till Sverige från Ryssland för 25 år sedan, Alex med det tagna efternamnet Ryssholm, och driver en affärsverksamhet i bussbranschen. Men det stora intresset är fotbollsklubben som han på kort tid lotsat genom seriesystemet.

Fast egentligen hade han inga planer på allsvenskt spel för sitt gäng.

– Jag gillar fotboll. Jag ville göra något kul för ungarna. Från början ville jag bygga en bra fotbollsakademi som satsar på barnen.

Ungdomsakademin växte upp, han såg i skuldsatta Väsby United i div 1 Norra en chans att ge talangerna speltid på hög nivå och resten är historia.

Styvsonen Robert Åstedt och André Österholm är två namn som fortfarande finns kvar sedan starten av resan. 2014 nådde de superettan och nu är klubben alltså bara en hemmaseger mot Åtvidaberg från finrummet.

Omdiskuterad flytt

Alldeles oavsett blir det en flytt till Eskilstuna och Tunavallen. Redan i somras tillkännagavs planerna på en sammanslagning med Eskilstuna City som har en allsvensk säsong från 1920-talet, men under många år fört en tynande tillvaro.

Ett gästspel av Athletic i stan lockade 2 500 åskådare, det blev seger med 5–1 mot Degerfors, men långt ifrån alla gillar den kommande sammanslagningen.

– Jag har förstås också gått och burit på den här drömmen att Eskilstuna ska få ett allsvenskt fotbollslag, men jag vill se City i allsvenskan och inte något annat lag. Det är tråkigt och ganska tragiskt, säger supportern Anton Lindqvist.

Ryssholms visioner

Marknadsavdelningen i Athletic gnuggar händerna, det är stort intresse från lokala företagare. Tränaren Özcan Melkemichel ser fram mot flytten, till en fin anläggning och ett uppsving.

På frågan huruvida det finns någon själ i det nya laget, att bara flytta till en ny stad sådär, är han rak:

– Den saken kan man alltid diskutera. Men finns det en själ här, undrar han och nickar mot tomma läktare. Nej. Då får vi se till att skaffa en själ i Eskilstuna.

Alex Ryssholm, som pumpat in åtskilliga kronor i klubben genom åren, ser fram mot festen och den fortsatta resan. Nu finns större visioner.

– Jag vill inte stanna i utvecklingen. Jag vill inte svika deras förhoppningar, de som bor i Eskilstuna. För mig är det supersuperviktigt att, när vi kommer dit, att de ska känna att vi är deras lag. Vi tänker aldrig flytta därifrån, säger Ryssholm.

FAKTA: Athletic FC United

2007: Klubben grundas av ryske affärsmannen Alex Ryssholm, som fortfarande är ordförande i klubben.

2010: Inleder i division 7 som Athletic FC, men tar senare över division 4-laget Atletico Husbys plats i seriesystemet.

2012: Tar under namnet Athletic FC United över Väsby Uniteds plats i division 1, efter att allsvenska AIK dragit sig ur det tidigare samarbetet.

2014: Flyttar från Vilundavallen i Upplands Väsby till Skytteholm i Solna. Vinner division 1 norra och går upp i superettan.

2016: Meddelar att man ska inleda ett samarbete med division 2-laget Eskilstuna City. Flytten spikades tidigare i veckan, när Eskilstuna Citys medlemmar röstade ja till förslaget på ett extrainsatt årsmöte.

2017: Klubben flyttar och kommer att spela sina matcher på Tunavallen under namnet AFC Eskilstuna. Frågan är om det blir i allsvenskan eller superettan.

TOPPSTRIDEN I SUPERETTAN

1) Sirius, 60 poäng.

Segern mot Halmstad i måndags säkrade en plats i allsvenskan nästa år.

2) AFC United, 55 poäng.

Möter Åtvidaberg hemma på lördagen. Seger betyder avancemang. Möter Halmstad borta i sista omgången.

3) Halmstad, 51 poäng.

Spelar borta mot Trelleborg på söndag. Oklart om hoppet om direktuppflyttning fortfarande lever då.

4) Dalkurd, 47 poäng.

Nykomlingen har en liten chans att sno kvalplatsen från Halmstad. Möter Gais borta på söndag.

Källa: TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.