Södraspelarna jublar efter avancemanget till Allsvenskan. Nu är det stridigheter i föreningen. Foto: SVT

Schism i J-Södra efter avancemanget

Uppdaterad
Publicerad

Jönköpings Södra har tagit steget upp till allsvenskan nästa säsong men klubben skakas av inre strider. Det kan bli ett turbulent årsmöte den 23 november. ”Egentligen borde föreningen tillsätta en haverikommission omgående”, säger SVT Sports expert Thomas Wernerson.

Nätverket ”Södra till Allsvenskan” meddelade i dag att de upplöser samarbetet med J-södra. Beslutet kommer som en reaktion på valberedningens förslag på en ny ordförande i måndags. Det skriver SVT Jönköping.

I nätverket ingår 18 företag som sedan starten har bidragit med mer än 25 miljoner i sponsorintäkter. I går meddelade valberedningen att de förespråkar en ny ordförande i föreningen,  bankchefen Fredrik Jutnäs.

Nuvarande ordföranden Sune Lantz sa i går att han var mycket besviken, men att han ändå tänkte kandidera till ordförandeposten på årsmötet den 23 november.

– Jag räknar med medlemmarnas stöd, säger Sune Lantz.

Besviket nätverk

Nätverket Södra till Allsvenskan säger i ett brev att de är besvikna och missnöjda med hur valberedningen har arbetat. De skriver också att de är besvikna över att många styrelserepresentanter har läckt information från protokoll till media.

– Man ska se detta som en protest mot valberedningen som hanterat frågan. Har inte skett på ett sätt som anstår en allsvensk förening, säger Ulf Rostedt, på Itab, ett företag som ingår i nätverket.

Om beslutet att hoppa av samarbetet innebär att J-södra förlorar sponsorpengar är oklart.

– Nätverket upplöses, men det är upp till varje företag om hur de vill göra med sponsorpengar. Itab kommer som det ser ut nu att dra in sina sponsorpengar.

SVT Sports expertkommentator Thomas Wernerson är överraskad över den senaste utvecklingen i Jönköping Södra.

– Det här är oerhört olyckligt och valberedningen har uppenbarligen misslyckats i sitt arbete, säger Wernerson.

”Det är mycket bråttom”

Nätverket bildades 2008 och syftet var att stödja Jönköping Södras att bli en allsvensk klubb med den långsiktiga målsättningen att bli svenska mästare. I nätverket ingår bland annat Atteviks, Ernst & Young, HSB, Kabe och Swedbank.

– Sponsorer kan inte bestämma i en förening men man måste lyssna på dem. Jag tror valberedningen måste ompröva sitt förslag till ny ordförande, säger Wernerson.

– Egentligen borde föreningen tillsätta en haverikommission omgående, det är mycket bråttom.  Nu måste leden slutas och all kraft läggas på den sportsliga biten.

Jonas Tubbin

Jonathan Kvarnström

Staffan Lindeborg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.