Selakovic åtalas i skattehärvan

Uppdaterad
Publicerad

Blåvittspelaren Stefan Selakovic är en av dem som kommer att åtalas i skattehärvan kring IFK Göteborg på torsdagen uppger hans försvarsadvokat Jonas Nilsson för TT.

-Jag har fått beskedet från åklagaren att Stefan åtalas på två åtalspunkter. Den ena inrymmer grovt penninghäleri. Den andra medhjälp till försvårande av skattekontroll, medhjälp till grovt bokföringsbrott och medhjälp till osant intygande, samtliga grova brott, säger Jonas Nilsson till TT.

Det innebär att Selakovic riskerar ett fängelsestraff på upp till sex år.

Om han inte fälls på de två åtalspunkterna tänker överåklagare Gunnar Stetler driva att han fälls för skyddande av brottsling. Då handlar det om vad han sade i det första förhöret som hölls med honom i november.

Nekar till anklagelser

Stefan Selakovic nekar till alla brottsanklagelser.

-Han är besviken, till viss del bedrövad eftersom han inte kan se att han gjort sig skyldig till brott, säger Jonas Nilsson som berättade för Selakovic om åtalet.

Brottsmisstankarna mot Stefan Selakovic är kopplade till den övergångsbonus han fick när han värvades till IFK Göteborg från holländska Heerenveen 2005.

-Enligt åklagaren har beloppet bokförts på ett felaktigt sätt och Stefan ska ha främjat det brottet, säger Jonas Nilsson till TT.

Selakovic fick sex miljoner kronor insatta på sitt konto i Luxemburg. Det var betydligt mer än han skulle få enligt avtalet med IFK Göteborg. På uppmaning från klubben förde därför Stefan Selakovic en del av pengarna vidare.

-Åklagaren påstår att det var 1 750 000 kronor för mycket. 1 350 000 kronor synes ha gått till förre kassören Jan Nilssons konto och resten till Stefans agent, säger Jonas Nilsson.

Överföringen skulle ha varit ett sätt för klubben att komma undan skatt.

Enligt Jonas Nilsson ska inte Stefan Selakovic ha förstått att han gjorde något brottsligt när han förde pengarna vidare.

Persson och Nilsson också åtalade

Den förre klubbdirektören Mats Persson och förre kassören Jan Nilsson åtalas också. Det framgår av åklagare Gunnar Stetlers stämningsansökan som delades ut vid en presskonferens.

Mats Persson och Jan Nilsson har båda tidigare delgivits misstanke om grovt skattebrott, grovt bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll. Det handlar om att de på olika sätt ska ha försökt undanhålla skatt i samband med att

Peter Ijeh värvades från Malmö FF 2003 och Stefan Selakovic från holländska Heerenveen 2005.

Båda nekar till brott.

Stoppar inte Selakovic i landslaget

I och med åtalet så behöver inte Stefan Selakovics chanser till en plats i VM-truppen försvinna.

Fotbollsförbundet har sedan tidigare en policy som stoppar spelare eller ledare som är föremål för ett åtal från landslagsuppdrag. – men det gäller bara om spelaren har erkänt brottet.

-Tills dess man är dömd så blir det inga åtgärder från vår sida. Vi får ha ett allmänt rättstänkande hos oss, och kan inte agera domstol, säger fotbollsförbundets generalsekreterare Sune Hellströmer.

Senast en spelare stängdes av från landslagsuppdrag på grund av brottsmisstankar var när en allsvensk spelare stoppades från U 21-landslaget för två år sedan. Spelaren hade då kört bil berusad och erkänt brottet – därav avstängningen.

TT

Åtalspunkerna

Åtalet omfattat totalt tio åtalspunkter med flera alternativyrkanden.

Mats Persson och Jan Nilsson åtalas bland annat för grovt skattebrott, anstiftan eller medhjälp till grovt skattebrott, grov förskingring, grov trolöshet mot huvudman, grovt bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll.

Mats Persson åtalas dessutom för grovt osant intygande.

Åklagaren vill dessutom att Persson och Nilsson ska åläggas näringsförbud.

Stefan Selakovic åtalas för grovt penninghäleri, medhjälp till försvårande av skattekontroll, medhjälp till bokföringsbrott och medhjälp till osant intygande. Samtliga är grova brott. En tredje åtalspunkt mot Selakovic handlar om skyddande av brottsling.

Alla tre nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.