Herrlaget ledde laget innan avstängningen. Foto: Harvard

Harvards fotbollsherrar sextrakasserade damlaget

Uppdaterad
Publicerad

Harvards herrfotbollslag stängs av för resten av säsongen. Anledningen – spelarna har under flera år rankat damlaget efter utseende, kommenterat dom sexuellt, och bokfört detta i en ”scouting-rapport”.

Harvards fotbollsherrar ligger på första plats i Ivy League, men nu är det slutspelat för samtliga spelare i laget för den här säsongen.

Den anrika skolan har dragit laget ur serien efter att det kommit fram att spelarna under flera år lagt sexuella och vulgära kommentarer om damernas fotbollslag.

Scoutades enligt poängsystem

Avstängingen grundar sig i en ”scouting-rapport” från 2012 som avslöjades av The Harvard Crimson. I den har spelarna i herrlaget bedömt damspelarna enligt ett poängsystem, och fällt grova sexuella kommentarer.

Samma sorts rapport har sedan gjorts varje år fram till 2016, och har cirkulerat online.

– Beslutet att avbryta en säsong är allvarlig och får konsekvenser, och speglar hur Harvard ser på lagets beteende. Deras ovilja att vara uppriktiga när de först konfronterades med uppgifterna är totalt oacceptabel. Det har ingen plats på Harvard, och strider mot den ömsesidiga respekt som är kärnan i vårt samhälle, säger Harvards president Drew Fasut i ett uttalande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.