Sirius hade chansen att koppla ett jättegrepp om en allsvensk plats.

Men försöket misslyckades.

AFC United slog Sirius med 1–0 i superettans toppmöte.

Sirius gjorde sin tredje och senaste allsvenska fotbollssäsong 1974, men i år har klubben stort hopp om att ökenvandringen snart är över.

Vägen till högsta serien blev dock en aning längre efter förlusten på Skytteholm i Solna, där ett bortdömt Siriusmål i 90:e minuten var det som snacket handlade om efteråt. Johan Andersson föll (revs ner?) i straffområdet och fick, samtidigt som han ramlade, in bollen i mål med hjälp av armen. Vilt jubel bland Siriusspelarna innan det visade sig att målet hade dömts bort för hands.

– Vi gör ju ett mål som blir väldigt konstigt bortdömt, säger Siriusmittfältaren Kim Skoglund.

– Jag tycker att det ska vara straff för oss innan han kanske får bollen på handen. 1–1 där hade varit rättvist.

Skiljer fem poäng

Det blåsvarta Uppsalalaget missade därmed möjligheten att ta ett stort kliv mot allsvenskt spel. Med sju omgångar kvar skiljde åtta poäng ned till trean AFC United på kvalplats – ett avstånd som alltså hade växt till elva poäng vid seger. I stället krympte gapet nu till fem poäng inför slutspurten. Den som såg till det var AFC:s vasse vänsterytter Omar Eddhari, som i en snabb omställning efter hörna skickade in matchens enda mål i 69:e minuten.

1 071 åskådare, mestadels medresta Siriussupportrar, fick se en match där bortalaget hade det spelmässiga initiativet från start. Men det dröjde innan det stora bollinnehavet också ledde till heta målchanser. Farligast var det när duktige Moses Ogbu tvingade Joshua Wicks till en stark räddning i början av andra halvlek.

”I egna händer”

Sedan kom det bortdömda målet i slutminuten, men Sirius behåller trots allt greppet om förstaplatsen.

– Det är tungt när vi hade möjlighet att göra ett litet ryck, men vi har fortfarande allt i egna händer, säger 29-årige Kim Skoglund.

Han debuterade i Sirius redan som 16-åring och vet vad ett avancemang skulle betyda för klubben och staden.

– Det har inte spelats allsvensk fotboll i Uppsala på mer än 40 år, så självklart vill många att det ska bli så igen.

AFC:s historia är betydligt kortare och den unga klubben, som planerar att flytta till Eskilstuna nästa säsong, testar spel på Tunavallen redan mot Degerfors om en vecka.

Tisdagskvällens andra match i serien vann Gais enkelt – 5–1 borta mot nästjumbon Ängelholm.

Se klipp från Athletic – Sirius, samt ett drömmål från GAIS.

Fakta: Tätstriden i superettan

De två bästa lagen efter 30 omgångar går direkt till allsvenskan, medan trean får kvala. Tabelltoppen:

1) Sirius, 24 matcher, +26 i målskillnad, 50 poäng.