Cupfinalen mot Marseille på nationalarenan Stade de France blir Zlatan Ibrahimovics sista föreställning med Paris Saint-Germain. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Känslomässig sista match för Zlatan

Uppdaterad
Publicerad

I kväll spelar Zlatan Ibrahimovic sin allra sista match i Paris Saint-Germain – cupfinalen mot Marseille.

”Det känns känslomässigt efter fyra år av glädje”, säger han i sin app.

På Stade de France kan Ibrahimovics rekordkantade karriär i Paris Saint-Germain krönas med ännu en titel i sista matchen med gänget – och ännu en rekordputsning.

Svensken raderade ut Pauletas målrekord i PSG tidigare under säsongen och har inför cupfinalen gjort 154 på 179 matcher under sina fyra år i klubben.

Ligue 1

I den sista matchen i Ligue 1, 4–0 mot Nantes, gjorde han mål nummer 37 och 38 i ligan den här säsongen. De målen i avskedsföreställningen på hemmaarenan Parc des Princes gjorde att han precis passerade argentinaren Carlos Bianchis 37 mål gjorda PSG-mål säsongen 1977–1978 och blev ensam herre på täppan även i den statistiken.

Kungen blev legendar

Utsedd till ligans främsta spelare för tredje gången förkunnade han på Twitter att han ”kom som en kung och lämnar som en legendar” när det blev klart att han skulle lämna PSG.

Och även om Ibrahimovic avstått träning under veckan på grund av en krånglande vad, så råder det ingen tvekan om att han kommer att finnas med på topp då det är avspark mot Marseille klockan 21 i kväll.

Den sista föreställningen kanske inte blir lika överdådig som då Ibrahimovic avtackades i samband med ligaavslutningen mot Nantes. Men Ibrahimovic kommer att vara i centrum – och vill gärna lyfta en pokal till – innan han lämnar Paris och Frankrike.

”Vi ska vinna och avsluta med en trofé”, säger Ibrahimovic.

”Ett sorgligt ögonblick”

På en presskonferens inför cupfinalen fick PSG:s tränare Laurent Blanc frågan om Zlatans avsked från klubben:

– Det är på sätt och vis ett sorgligt ögonblick, men vårt projekt fortsätter, liksom Zlatans karriär. Man måste gå genom sådana här saker för att kunna gå framåt, säger Blanc.

– Zlatan har fört klubben vidare långt över förväntningarna. Han har haft en av sina bästa säsonger och det har varit ett stort nöje att få arbeta med honom.

Och ridån ska faktiskt upp en gång till för Ibrahimovic på Stade de France.

Den 13 juni står han på den franska nationalarenan igen. Då som lagkapten för det svenska landslag som inleder EM med match mot Irland.

Fakta: Ibrahimovic i Paris Saint-Germain

Kom till PSG sommaren 2012. Direkt med och tog klubbens första ligaguld på 19 år, tredje totalt, 2013.

Fyra raka ligaguld plus sju olika cuptitlar under sina fyra år.

Flest mål i klubbens historia, 154 mål på 179 matcher varav 112 i ligan.

Flest ligamål på en säsong, 38.

Snabbaste hattricket i Ligue 1-historien, tre mål på nio minuter mot Troyes i mars 2016.

Vald till ligans bäste spelare de tre senaste åren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ligue 1

Mer i ämnet