Foto: Bildbyrån

Skandalscener i Dif-match på Tele2 Arena

Uppdaterad
Publicerad

Träningsmatchen mellan Djurgården och Union Berlin på Tele2 Arena urartade innan den ens hann börja. Och i andra halvlek avbröts matchen.

Berlinsupportrar, som var provocerade av banderoll, tog sig in på plan före matchstart efter att ha kastat in pyroteknik, och då tog även Dif-fans sig ner till planen för att kasta bengaler. De poliser som fanns på plats på arenan hann hindra lagens fans från att drabba samman. Detta uppger ett ögonvittne till SVT Sport.

– En tysk supporter är skadad och får omvårdnad. Men nu ska det vara lugnt inne på arenan, sa då Anders Jönsson, vakthavande befäl på Stockholmspolisens länskommunikationscentral, till TT.

Allsvenskan 2014

Motstridiga uppgifter från polis och Dif

Till Aftonbladet säger Anders Jönsson dessutom att tyskarna hade tillstånd att beträda planen.

– Det började med att tyskarna skulle hålla en manifestation för sitt lag inne på planen, det var tillståndsgivet. Då rusade Djurgårdssupportrar in på planen, säger Jönsson.

Dif:s informationsansvarige Jonas Riedel slår tillbaka mot dessa uppgifter.

– De (från Union Berlin) hade tillstånd av polisen att fem supportrar skulle gå ner på planen med flaggor. Men det hann aldrig genomföras, för de stormade planen tidigare än så. Så det tillståndet hade inget med stormningen att göra, säger han till tidningen.

Avbröt matchen – då stormade fans planen igen

I den 72:a minuten beslutade domaren Jonas Eriksson sig för att avbryta matchen efter att båda lagens supportrar tänt bengaler. Efter det stormade lagens fans planen igen.

Riskerar straff i allsvenskan

Djurgården riskerar nu att bestraffas i allsvenskan efter scenerna under dagen. 

– Straffskalan finns där och det är samma regler som vid en tävlingsmatch. Så det är möjligt att det blir böter eller spel inför tomma läktare, men det är en annan sak om det blir så, säger disciplinnämndens ordförande Khennet Tallinger till Aftonbladet.

Enligt TT fortsatte bråken utanför arenan efter den avbrutna matchen.

-Tre poliser är skadade, men jag vet inte hur omfattande, säger Lars Byström, presstalesman vid polisen i Stockholm, till TT strax efter klockan 19 då det var lugnt på platsen.

De tyska supportrarna kördes i väg i bussar och eskorterades av poliser till tunnelbanan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Allsvenskan 2014

Mer i ämnet