En maskerad supporter under en allsvensk match. Foto: Bildbyrån

Skärpt maskeringsförbud till våren

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har i dag föreslagit ett generellt maskeringsförbud vid idrottsevenemang från den 1 mars 2017.

Undantag gäller för den som täcker ansiktet av religiösa skäl, hälsoskäl eller på grund av hårt väder.

– Men det är väldigt ovanliga situationer. Vad det här handlar om är att när man går på fotboll eller ishockey finns det ingen rimlig anledning att vara maskerad, säger inrikesminister Anders Ygeman (S) till TT.

Tidigare har regeringens så kallade huliganutredare föreslagit att det ska bli straffbart att maskera sig på idrottsevenemang, om den maskerade stör den allmänna ordningen. Det förslaget fick kritik av bland andra Advokatsamfundet.

– Det här förslaget är betydligt rakare och tydligare, säger Anders Ygeman som inte ser större problem med efterlevnaden av förbudet.

Fler straffas

TT: Men hur effektivt är förbudet när någon maskerar sig tillfälligt, slänger i väg ett knallskott och sedan tar bort maskeringen?

– Då kommer polisen med hjälp av den omfattande kameraövervakningen på de allsvenska arenorna att kunna lagföra den personen, både för att ha slängt knallskott och för att ha överträtt maskeringsförbudet, svarar ministern.

Majoriteten av remissinstanserna är positiva till det nya förslaget som regeringen beslutar om i form av en lagrådsremiss. Förbudet föreslås träda i kraft den 1 mars 2017, ungefär en månad innan fotbollsallsvenskan börjar igen.

Ingen naiv tro

– Jag hoppas naturligtvis att färre personer maskerar sig och att vi ska få färre ordningsstörningar. Men det här hjälper inte mot alla problem som finns med ordningsstörningar inom fotboll, det vore naivt att tro, säger Anders Ygeman.

Han betonar att ordningen generellt blivit bättre på fotbollsmatcherna, trots kraftigt ökade publiksiffror och att färre poliser bevakar matcherna jämfört med för tio år sedan.

– Ibland kan det låta som att allt med fotbollen är elände, men det är tvärtom. Vi har en i grunden positiv utveckling.

Polisen välkomnar förbudet

– Det här är ett jättebra verktyg för oss, säger Anders Hallesjö, chef för supporterpolisen i Göteborg, till TT.

Den som bryter mot maskeringsförbundet ska få böter eller maximalt sex månaders fängelse.

– Det är inget jättegrovt brott. Vi jobbar efter proportionalitetsprincipen och vi kommer kanske inte att kunna springa upp på läktarna och riva av folk masker, säger Hallesjö.

Fakta: Maskeringsförbud

I mars 2013 presenterade den nationelle samordnaren Björn Eriksson den så kallade huliganutredningen. Delar av förslagen har helt eller delvis genomförts. Bland annat är det bestämt att polisbevakning inte ska kosta pengar. En lag om kameraövervakning har införts. Avstängningstiden för supportrar är förlängd från ett till maximalt tre år. Björn Eriksson efterlyste också ett maskeringsförbud.

Det har tagit tid att utreda ett lagförslag om maskeringsförbud så att förbudet inte riskerar att komma i konflikt med grundläggande rättigheter. Först nu är ärendet utrett och remissbehandlat.

Regeringen föreslår ett generellt maskeringsförbud vid idrottsevenemang från den 1 mars 2017. Undantag görs för dem som täcker ansiktet av religiösa skäl, hälsoskäl eller på grund av hårt väder. Straffet föreslås bli böter eller fängelse i upp till sex månader.

Svenska fotbollförbundet har redan infört maskeringsförbud i sitt regelverk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.