Sundhage inför OS-kvalet: ”Lite otäckt”

Uppdaterad
Publicerad

OS eller inte OS i Rio. Det är frågan för Pia Sundhages landslag som nu står inför ett tufft kvalspel. Och för SVT Sport medger förbundskaptenen att det är lite stressande, men att det är en press som måste gillas.

Sundhages team landade i dag i Rotterdam, där hela kvalspelet avgörs. Fyra nationer, Sverige, Norge, Schweiz och Nederländerna, med favör av hemmaplan, möts i en serie, där enbart slutsegraren får en OS-biljett.

Sverige krossade ett svagt Skottland i genrepet i Göteborg med 6-0. Och har fått nödvändig påfyllning av självförtroende efter det tunga bakslaget i VM i Kanada ifjol. Men det gäller att hålla de mörka VM-tankarna borta.

Damlandslaget i fotboll

Gör ni nånting annorlunda, efter erfarenheterna från VM, när det nu kommer till riktigt skarpt läge igen?

– Inte så mycket, men vi ställer frågan till oss själva, vad kan jag göra annorlunda? Så man tar det ansvaret. Det viktiga är den här pressen som blir, att erkänna att det är lite stressande. Det är lite otäckt. Men att det övergår till en känsla att det här gillar vi.

 Stor press på Sverige

Pressen på detta svenska lag är stor. Om Sverige inte vinner OS-kvalet är det isåfall första gången som svensk damfotboll missar ett stor mästerskap. Kommunikationen blir helt avgörande, säger förbundskaptenen till SVT Sport.

– Vi säger många saker, ledare och spelare tillsammans. Men det som är helt avgörande är ju hur vi gör det sedan. Och för att det ska bli av att gå från ord till handling, så handlar det om att spelarna känner att det här är vad vi har pratat om och det ska jag göra. Och det är en kommunikation, ögonkontakt, kroppsspråk, det är lite skratt, det är peka lite med handen och det är väldigt mycket tajming. Absolut viktigast är att prioritera. Vi skulle vilja göra så här mycket, men vi väljer att göra detta och att göra det väldigt, väldigt bra.

 Känner du att ni hittat tillbaka till skrattet igen?

– Vi har ju alltid skrattat ganska mycket, men emellanåt har det varit tufft, som under VM. Såklart. Men nu är vi tillbaka och vi har fått en bra EM-start o vi längtar efter OS-kvalet.

 OS eller inte OS, hur mycket påverkar det dig för din satsning som förbundskapten?

– Satsningen är här och nu. Och det är till 31 december 2016. Och då vill jag vara i fotbollen så mycket som möjligt.

 Så till den sista december ser du dig som förbundskapten, oavsett hur det går i OS-kvalet?

– Dan före nyår då är jag förbundskapten. Dan efter, på nyårsdan, är jag inte förbundskapten. Så är det precis just nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet