Ceferin in. Platini ut. Foto: TT Nyhetsbyrån

Sloven tar över efter Platini

Uppdaterad
Publicerad

Aleksander Ceferin, 48, är ny Uefa-president.

Slovenen – som stöttats av det svenska fotbollförbundet – vann presidentvalet i Aten i dag.

”Det är en stor ära, men samtidigt ett stort ansvar”, säger Ceferin.

Det europeiska fotbollförbundet, Uefa, har en ny president. Aleksander Ceferin – ordförande i det slovenska fotbollförbundet – tar över presidentposten efter Michel Platini.

Platini tvingades avgå

Det var i maj tidigare i år som Platini tvingades avgå efter att ha stängts av från sporten i sex år – senare förkortat till fyra år. Samtidigt meddelades att en ny president skulle väljas vid en extrakongress i dag den 14 september.

Onsdagen inleddes med att Platini fick hålla ett avskedstal till förbundet innan röstningen började. I slutändan stod det mellan Ceferin och nederländaren Michael van Praag – och slovenen vann med bred marginal vid kongressen i Aten med 42 röster mot van Praags 13 röster.

Stöd från Sverige

Ceferin hade bland annat stöd från förbunden i Sverige, Norge, Danmark och Finland. Han kommer nu att hålla presidentposten under resterande del av Platinis mandatperiod, fram till 2019.  

Ceferin gick likt van Praag till val med löften om reformer. Slovenen har sagt att han kommer att ta i med hårdhandskarna mot matchfixning och satsa på damfotboll. Han har också lovat att han kommer öppna upp nya förhandlingar kring Champions League-formatet.

Kritisk mot CL-format

Ceferin är väldigt kritisk mot de nyliga förändringarna i formatet där stornationerna England, Italien, Tyskland och Spanien får fyra garanterade platser i Champions Leagues gruppspel från och med säsongen 2018-19 – på bekostnad av de mindre förbundsnationerna i Europa.

– Det gick igenom eftersom att vi saknade ledarskap i Uefa. Det är ett problem. Vi måste sätta oss ner och prata om det igen. Det är frustrerande, inte bara för mig utan samtliga 55 förbundsnationer. Processen var inte okej, sade Ceferin till AP i går.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.