Inga slutsegrare utses förrän vid 13 års ålder. Foto: Bildbyrån

Slutsegrare i fotboll koras först vid 13 år

Uppdaterad
Publicerad

Slutsegrare i fotbollscuper eller serier för barn upp till tolv år kommer inte att koras. Det beslutades på Svenska fotbollförbundets representantskapsmöte i dag.

– Det vi upptäckt här är att det blir mycket lugnare, det blir ingen stress från föräldrar och ledare att ungdomarna ska vinna eller gå långt i cuperna utan man kan låta alla spela under en betydligt lugnare och trivsammare stämning när du inte behöver sikta på kvartsfinal, semifinal eller final, säger Lars Norman, vice ordförande för Dalarnas fotbollsförbund, till Sportbladet.

Norman föreslog inför representantskapsmötet förra året att slutsegrare inte ska få utses i föreningsarrangerade tävlingar för barn upp till elva år.

Förbundet kan bevilja undantag

När förbundet i dag röstade slutade det med att förbundet kommer att gälla barn till och med tolv år.

– Jag vidhåller fortfarande att elva år är en mer lämplig gräns eftersom det var den vi började testa för fyra-fem år sedan. Vi tycker att tolv år är en lämplig ålder att börja med tävlingsfotboll, säger han.

Förbundet har dock möjlighet att bevilja undantag – undantag som förbundsstyrelsen fått i uppdrag att föreslå riktiglinjer för.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.