Foto: TT Nyhetsbyrån

Spelarfacket velar: ”En delad fråga”

Uppdaterad
Publicerad

SVT Sports experter vill banta allsvenskan till tolv lag. Spelarfacket ser både för– och nackdelar med förslaget.

– Den är lite delad, den frågan, säger spelarföreningens generalsekreterare Magnus Erlingmark till SVT Sport.

Under måndagen kom SVT Sports experter Markus Johannesson och Daniel Nannskog med ett skarpt utspel: banta allsvenskan till tolv lag.

Förslaget har mottagits på olika sett av fotbolls–Sverige, och spelarfacket ser både för– och nackdelar med idén.

Mer resurser till de tolv lagen

– Den är lite delad den frågan. Det kommer ju att bli svårare för unga spelare att komma till och få spela allsvensk fotboll. Samtidigt kommer det förmodligen att bli mer resurser till de tolv lag som det diskuteras om, och kanske kunna behålla spelarna längre i allsvenskan och kanske till och med köpa in utifrån, säger spelarföreningens generalsekreterare Magnus Erlingmark till SVT Sport och fortsätter:

– Det är svårt att säga. På kort sikt kanske det är bra med tolv lag, man får snabba pengar och klubbarna får mer resurser att börja med. På lång sikt kanske det inte är så bra.

”Glappet har blivit större...”

Experterna tycker att kraven på en allsvensk spelare blir för låga och att det blir för många dåliga matcher vilket gör att intresset minskar och att Sverige får svårare att konkurrera i Europa.

– Glappet har ju blivit större, framförallt ekonomiskt till att börja med men självklart också kvalitetsmässigt. Tappet av unga spelare väldigt tidigt har ju blivit stort. Det är ju de som förhoppningsvis ska hjälpa till att höja svensk fotboll framöver. Det är väl det som ligger lite till grund att Sverige har haft problem ganska många år att lyckas i Europa att man utarmas rätt så kvickt, man har inte resurserna så att säga.

Om lagen skulle bli färre i framtiden, hur tror du att det skulle påverka spelarna?

– Förmodligen blir det mer resurser till de lagen som är kvar och lönerna kommer att höjas där men samtidigt blir toppen inte lika bred, vi har inte lika många spelare med oss uppe i toppen. Då kommer en hel del av de unga spelarna att få spela lägre ner i divisionerna till att börja med och förhoppningsvis har man motivation och tålamod med det, att orka kämpa på och kommer till allsvenskan och superettan och sen kliver vidare.

Ser du att det kan vara positivt?

– Det finns positiva och negativa sidor med båda alternativen, jag tror att de som är ansvariga och jobbar med de här bitarna får titta på det ordentligt och utreda och se vad som kan vara bäst för svensk fotboll och självklart jämföra sig med vad man har gjort utomlands tidigare, säger Erlingmark.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.