Spelarna gav Hamrén okej till 4-4-2

Uppdaterad
Publicerad

Spelsystemet gav två raka segrar.

Resultat som gör att förbundskapten Erik Hamrén öppnar för en fortsättning med 4-4-2.

-Ja, oj, sade han.

Ordet fantastiskt användes frekvent under landslagssamlingens avslutande presskonferens. Förbundskaptenen Erik Hamrén brukade termen när han pratade om spelarnas inställning och attityd, resultaten mot Moldavien i EM-kvalet (2-0) och vänskapsmötet med Iran (3-1) samt spelarnas insatser och atmosfären som de iranska supportrarna skapade på Friends Arena i tisdags.

Han använde sig även av ordet när han pratade om hur spelarna agerade i 4-4-2-systemet.

-Två matcher, två segrar, två bra prestationer. Fotbollsmässigt är jag fantastiskt nöjd med vår samling, sade han.

-När jag funderade inför Moldavien, när jag tittade på deras matcher och pratade med Reine (Almqvist) som hade scoutat dem, insåg jag att de spelade lite speciellt i och med deras fembackslinje. Ju mer jag tänkte på matchen, ju mer kände jag att vi skulle behöva ha två anfallare eftersom vi skulle ha mycket boxspel då vi förmodligen skulle komma runt på kanterna och slå en del inlägg.

Frågade spelarna

Hamrén bollade sin tankar med några av sina spelare och fick deras godkännande.

Resultatet blev att samlingens två matcher slutade med lika många segrar, och nu är Erik Hamrén öppen för att fortsätta att spela 4-4-2 – men mer som ett komplement till 4-2-3-1 och 4-3-3.

-Senast jag kände att vi kunde växla system var under mitt sista år i Ålborg. Då hade vi tre sätt att spela på och vi kunde även ändra under matcherna. Nu börjar vi komma dit här också med tanke på svaret vi fick under den här samlingen. Det känns riktigt bra, sade han.

-Vi har en spelidé som vi har jobbat med under en lång tid. Hur vi vill spela fotboll. Hur vi ska komma till målchanser. Hur vi ska försvara oss. Det blir lite annorlunda för vår backlinje, inte minst för våra mittbackar, om vi har två eller tre centrala mittfältare, men det är detaljer i det hela.

”För- och nackdelar”

Den finns dock fler avgörande element med 4-4-2, bland annat att backlinjen får mindre hjälp av mittfältarna och att det resulterar i fler chanser för motståndaren.

-Det finns för- och nackdelar med allt. Vi blir lite sårbara om vi inte är jättedisciplinerade. Vi måste vara noga med att ligga rätt i våra positioner och det var vid några tillfällen, bland annat vid målet, där det kunde ha blivit farligt mot ett så pass kontringsstarkt lag som Iran, sade han.

-Men det får man får leva med. Lyckas vi offensivt är det en fördel, lyckas vi inte offensivt kan det vara en nackdel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.