Foto: TT Nyhetsbyrån

Spelarna oense om förslaget

Uppdaterad
Publicerad

SVT Sports fotbollsexperter tycker att allsvenskan ska bantas för att ligans kvalité och konkurrenskraft i Europa ska öka. Men bland de allsvenska spelarna går åsikterna om förslaget isär. –Jag är inte helt emot det, jag förstår det. Som det är nu är det en del mindre bra och attraktiva matcher, säger Elfsborgs Anders Svensson till SVT Sport.

Elfsborgs Anders Svensson säger till SVT sport att han inte är helt främmande för tanken att banta allsvenskan. 

– Jag är inte helt emot det, jag förstår det. Som det är nu är det en del mindre bra och attraktiva matcher. Men det är en stor och känslig fråga.

Allsvenskan 2014

Vad tycker du om kvalitén i allsvenskan?

–  Jag tycker inte att allsvenskan är så jäkla dålig. Det ser vi ju även ute i Europa med Malmö i spetsen, att vi kan mäta oss där.

”...det blir bättre kvalitet”

Svensson får medhåll av AIK:s Martin Lorentzson. 

– Malmö har ju gjort det bra och gått till Champions League och det hör ju inte till vanligheten. Och vi var ute i Europa för två år sen och Elfsborg och Helsingborg också, så vi har ju ändå varit där de senaste åren och spelat och gjort det helt okej.​

Helsingborgs Mattias Lindström har tidigare spelat i Danmark, där den högsta fotbollsserien innehåller just tolv lag. Ett upplägg som fungerar bra, menar Mattias Lindström.

– Det blir bättre kvalité men det är alltid en avvägning från år till år. Vissa år är de allsvenska lagen jämna och vissa år är det tio lag som är bra och resten dåliga. Men för att kunna matcha i Europa måste vi spetsa allsvenskan ännu mer och då är det här ett alternativ.

”Kan även gynna superettan”

Vad är skillnaden mellan Danmark med tolv lag och Sverige med 16 lag?

– Det blir inga avslagna lag som det kan bli i Sverige. Tabellen blir jämnare och kvalitén blir bättre rakt igenom. Det kan även gynna superettan.

På vilket sätt?

– Det blir bättre kvalité där också. Det blir svårare att ta sig upp och det blir mer elitsatsning.

Mjällbys målvakt Mattias Asper tycker inte att kvalitén på allsvenskan är dålig och är inte lika övertygad om att förslaget är bra.

– Det finns både för- och nackdelar med ett sånt förslag. Fördelen är att de lag som är i allsvenskan har möjligheten att få större intäkter, till exempel tv-intäkter. Problemet blir talangerna, de kanske inte har samma möjlighet att ta sig in i ett a-lag och få möta de bästa spelarna i Sverige. Risken är att det utarmar ungdomsfotbollen. Dessutom kanske det blir problem för mindre klubbar att ta sig till allsvenskan.

Enligt Asper är antal lag i allsvenskan en fråga om hur man vill att svensk fotboll ska se ut.

– Vill man ha mindre antal klubbar fördelat på färre städer och lite vassare spets så är tolv lag en bra väg att gå. Vill man ha bredare underlag för svensk fotboll så är 16 lag ett bra sätt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Allsvenskan 2014

Mer i ämnet