Foto: TT Nyhetsbyrå

Spelarna stämmer Fifa inför dam-VM

Uppdaterad
Publicerad

Spelarnas uppror inför dam-VM i Kanada växer. En grupp med 40 spelare tänker dra Fifa och kanadensiska fotbollsförbundet CSA inför domstol efter beslutet om VM-spel på konstgräs.

Bland de 40 finns toppspelare från Tyskland, Brasilien, Spanien och USA, men även Sveriges anfallsstjärna Lotta Schelin har skrivit på det ursprungliga uppropet, adresserat till Fifa och VM-organisationen. USA:s Abby Wambach hör till de mer drivande spelarna bakom protesten.

– Det är dags att be domstolen att stoppa Fifa och CSA från att tvinga elitidrottare att tävla under omvälvande, farliga och förnedrande förhållanden, säger spelargruppens företrädare Hampton Dellinger enligt AP.

Stämningen avser könsdiskriminering då herr-VM spelas på gräs. Spelarna hade krävt att Fifa skulle öppna för diskussion senast igår, vilket inte skett. Nu påbörjar de avokater som representerar spelarna pappersarbetet inför stämningen.

– Det diskriminerande förslaget, ihop med vägran att diskutera lösningar på misstaget, ger inte spelarna något val, säger Dellinger.

Med ett överhängande hot om stämning över sig har Fifa beslutat att skicka en oberoende grupp till Kanada för att kontrollera planerna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.