Zlatan Ibrahimovic stämmer Ulf Karlsson för förtal – ett förståligt beslut enligt många. Foto: Bildbyrån

”Stämningen är en förståelig markering”

Uppdaterad
Publicerad

Zlatan Ibrahimovic stämmer i dag Ulf Karlsson som uttalat sig om att världsstjärnan ska ha varit dopat under sin tid i Juventus. Varumärkesexperten Niklas Olovzon Turner förstår en stämning. ”Markering med en stämning för förtal är förståelig”, säger han till TT.

Den svenske fotbollsstjärnans varumärke har inte tagit särskilt stor skada av Ulf Karlssons anklagelser, menar varumärkesexperten Olovzon Turner.

– Jag tror att Zlatan har ett så pass grundmurat och starkt varumärke att det står pall även för sådana anklagelser. Men det finns en potentiell skada för honom och det handlar om att markera. Det är ett klumpigt uttalande som endast bygger på spekulationer, säger Olovzon Turner till TT.

– Zlatan är på en så hög nivå och ett företag i sig, så jag är inte förvånad att man väljer att markera på det här sättet. Det är förståeligt och förväntat.

Olovzon Turner menar att Ulf Karlssons pudel i förra veckan inte kan reparera skadan som de ursprungliga uttalandena gjorde.

– Spekulerar man hejvilt om en så prominent person som Zlatan så måste man förstå att det får konsekvenser, säger Olovzon Turner.

Varumärkesexperten konstaterar att Sverige inte har den stämningskultur som finns i till exempel USA. Men han tror att stämningar av den här typen kommer att bli vanligare.

– Vi kommer att få se mer av den här varan. Zlatan är ett unikum – men allt fler individer bygger sina varumärken med allt större kommersiella intressen, säger Olovzon Turner.

Lasse Richt inte orolig

Landslagschefen Lasse Richt är inte orolig för att rättsprocessen ska påverka EM-uppladdnigen negativt, varken för Zlatan eller för landslaget.

– Nej, det är jag inte, inte ett dugg. Nu vet vi inte när fallet kommer upp i domstol, men Zlatan är tillräckligt erfaren och vet vad han gör. Han brukar klara sånt här utan att påverkas, säger Richt.

Men vad gäller hur detta kan komma att påverka landslaget negativt är landslagschefen inte lika säker.

– Vi vet inte det heller, om han behöver vittna. Det är en intressant fråga, men vi vet inte uhr lång tid det tar innan det kommer upp i domstol, säger Lasse Richt till TT.

På frågan om det var rätt av Zlatan att stämma Ulf Kalrsson tycker han att Zlatan själv borde svara på det.

– Med lite distans tycker jag att det var ogrundade och grova anklagelser. Jag ska egentligen inte ha någon uppfattning, det bör komma från Zlatan själv, det är hans beslut, säger Richt.

Ekdal avstår stämning

Landslagsmittfältaren Albin Ekdal, även han nämnd i Ulf Karlssons dopningsanklagelser, meddelar via sin agent Martin Klette att en stämning inte är aktuell.

– Det är ingenting som vi har diskuterat att göra. Än så länge har Albin sagt att han vill koncentrera sig på Hamburgs och landslagets matcher de närmaste månaderna. Vi har inget på agendan i dag att göra på liknande sätt, säger Klette till TT.

– Vi diskuterade det här i torsdags, när det här dök upp, och kom fram till detta, säger han.

Wermlands-reportern beredd att vittna

Nya Wermlands-Tidningens reporter Per Mårtensson, som återgav citatet där Karlsson dopningsanklagade Ibrahimovic, är beredd att vittna om han kallas till förhandling.

-Jag antar att jag enligt svensk lag är skyldig att göra det i så fall. Jag får höra vad ansvarig utgivare säger och vilka spelregler som gäller för mig som journalist, säger han till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.