Stina Blackstenius jublar efter ett av hennes två mål. Foto: Bildbyrån

Stina Blackstenius – Sveriges nya anfallstjärna?

Uppdaterad
Publicerad

Två mål i F19-finalen och EM-turneringens skyttedrottning. Stina Blackstenius, 19, blev dessutom historisk när hon gjorde sitt 37:e mål någonsin i ungdomsmästerskap, samt kval. ”Hon kan absolut vara aktuell för A-landslaget i framtiden”, säger förbundskapten Pia Sundhage till SVT Sport.

Stina Blackstenius är i sitt livs målform. 14 mål i EM-kvalet följdes upp med sex mål i slutspelet, vilket är dubbelt så mycket som skytteligatvåan Marie Léger, Frankrike. I finalen mot Spanien var hon delaktig i samtliga svenska anfall och bjöd på två nickmål. Blackstenius är nu uppe i 37 mål, rekord i mästerskaps- och kvalsammanhang för ungdomar. Det tidigare rekordet hade Elin Rubensson, som var skyttedrottning i F19-EM 2012, där det också blev guld.

– Jag ville så klart göra ett så bra mästerskap som det bara gick, men att det skulle bli så här bra det hade jag inte förväntat mig, säger Stina Blackstenius.

”En fantastisk spelare”

Det är många som haft ögonen på F19-landslagets framfart. Däribland förbundskapten Pia Sundhage.

– Hon är en fantastisk spelare, hon har ett riktigt härligt go i sig och har självförtroende. Hon kan absolut vara aktuell för A-landslaget framöver. Får se mer sedan när hon spelar mer för Linköping i allsvenskan, säger Sundhage.

Trots stora framgångar i målprotokollet och mängder med slagna rekord är det laget Blackstenius hyllar.

– Det beror på laget och de spelare vi har och hur vi har scoutat motståndarna. Det har känts bra och min form har känts riktigt bra. Det har varit kul men jag hade nog inte klarat det utan det här laget.

Tittar efter mittfältare

Det är inte bara Blackstenius som fått förbundskapten Pia Sundhages ögon på sig, utan även klubbkamraten i Linköping.

– Tove Almqvist (Linköping) jobbar bra på mittfältet och är otroligt bra på det hon gör när hon utmanar och spelar smart. Hon hade en mycket fin framspelning till Blackstenius. Även Michelle de Jongh (Örebro) är en intressant spelare. Men hela det här laget har ett stort driv, och kan ta ännu fler kliv, säger hon.

Blackstenius rekordkross

• Mål sammanlaget under kvalmatcher – 24

• Mål under en och samma säsong  – 20

• Delad ledning i gjorda mål under kvalificeringen – 14 (Tillsammans med Jovana Damnjanović 2013/14)

• Upp på andraplats i totalt gjorda mål – 32 (Elena Danilova gjorde 33)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.