Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Stine Larsen om smällen och hur hon direkt förstod att korsbandet var av. Foto: SVT

Häckens Stine Larsen om att bli gravid under skadeperioden: ”Perfekt sätt att förlänga karriären”

Uppdaterad
Publicerad

Två korsbandsskador på fem år.

Häckenanfallaren Stine Larsen kämpar med rehab ännu en gång – samtidigt som knäskadan också öppnat för ett helt nytt kapitel i livet.

– Det kändes som ett perfekt sätt att förlänga karriären, säger danskan som mitt i allt blev gravid.

Fotbollsspelare är en utsatt grupp när det gäller korsbandsskador – inte minst på damsidan. Flera internationella stjärnor saknades i sommarens VM och därefter har svenska landslaget fått ytterligare två spelare, Fridolina Rolfö och Rebecka Blomqvist, på skadelistan med just avslitna korsband.

Häckens Stine Larsen, 27, drabbades av karriärens andra korsbandsskada under en match mot Vittsjö i april – fem år efter den första.

Idrottsskador

– Jag sprang mot bollen och benet fastnade i gräset. Motståndaren kom in från sidan och då... Mitt knä vek sig inåt. Jag visste direkt att det här inte är rätt. Jag visste direkt att det var korsbandet.

”Har varit självklart”

Nu rehabar hon skadan, delvis i Göteborg men också hemma i Danmark.

– Innan jag blev skadad tänkte jag att jag aldrig skulle gå igenom en sån rehab som en korsbandsskada innebär, någonsin igen. Men sen blev jag skadad och inte en enda gång har jag tänkt att jag inte ska köra rehabiliteringen. Det har varit självklart att jag ska igenom det.

Erfarenheterna från den tidigare korsbandsskadan har varit värdefull. Stine Larsen vet att hon klarar att hämta sig från en tuff skada.

Och mitt i allt fick hon och sambon Emil ett glädjande besked: De väntar barn.

– Det var inte planerat innan skadan, men sen blev det planerat. Vi har vetat att vi vill ha barn men visste inte om det skulle gå nu när jag spelar fotboll, säger anfallaren.

– Vi kände att det var självklart att testa eftersom jag vet att jag inte är klar med fotbollen än. Det kändes som ett perfekt sätt att förlänga karriären. Nu kan man göra två saker på samma gång.

REPORTAGE: Möt läkarna som lappar ihop idrottsstjärnorna i SVT Play

Fakta om korsbandsskador

Vad är en korsbandsskada?

Oftast är det skador på det främre korsbandet som avses. En stor del av korsbandsskadorna uppstår inom idrotts- och motionsaktiviteter. Skadan uppstår i regel i samband med ett rotationsvåld mot knät.

Hur vanligt är det?

Förra året gjordes 4000 korsbandsoperationer i Sverige.

Enligt Korsbandsregistret uppskattar man att ca 8000 individer drabbas av korsbandsskador årligen, men att ungefär hälften av alla inte opereras av olika anledningar.

Hur behandlas en korsbandsskada?

En korsbandsskada kan antingen behandlas konservativt eller operativt. Konservativ behandling innebär att patienten bygger upp sin muskelstyrka på olika sätt. Alternativet är operation, oftast en så kallad ”titthållsoperation” där man tar en sena från benet och fäster i knät för att ersätta det skadade korsbandet. Rehabiliteringen efter operation är ofta minst sex månader.

Källor: Korsbandsregistret och 1177.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrottsskador

Mer i ämnet