Jonas Eriksson fördömmer pyrotekniken på fotbollsmatcher

Stjärndomaren: ”Helt oacceptabelt”

Uppdaterad
Publicerad

Efter gårdagens skandalscenener på Gamla Ullevi, där knallskott kastades in på planen under matchen mellan IFK Göteborg och Malmö FF, är det många som reagerat på händelserna. ”Det skapar en arbetsmiljö för oss att det inte känns tryggt att gå till jobbet”, säger stjärndomaren Jonas Eriksson till SVT Sport.

Eriksson som dömt flertalet mästerskap och internationella matcher menar att pyroteknik inte är något man stöter på under internationella matcher.

– Hittills har jag aldrig behövt avbryta en internationell match på grund av något liknande. Det kan förekomma saker på läktarna, men det är väldigt sällan du ser bengaler på internationella matcher, säger Eriksson och trycker på att reglerna måste bli klarare.

– I Champions League kastas det sällan in föremål, det finns ganska tydliga regelverk kring det och vilka bestraffningar som sker, säger han.

Var på planen när det hände

Jonas Eriksson som själv, tillsammans med tre domarkollegor, dömde matchen mellan IFK Göteborg och Malmö FF, blev tvungen att bryta matchen, dels efter att en kollega nästan träffades av en smällare.

– Det är naturligtvis med tunga känslor som vi tvingades avbryta matchen. Några fåtal skapade problemen. Det är inte särskilt många men de måste stoppas, säger han och trycker på hur oviss arbetsmiljön blir för honom och hans kollegor under sådana här situationer.

– Jag skulle inte vilja ha en sådan miljö som under den matchen – att min kollega är nära att träffas av ett knallskott. Att gå så långt som att slänga in saker på planen det är helt oacceptabelt, säger Eriksson till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.