Pelés kista förs i procession av en hedersvakt. Foto: Bildbyrån

Stjärnorna uteblev från Pelés begravning – fansen rasar

Uppdaterad
Publicerad

Runt 230 000 personer tog farväl av Pelé i samband med likvakan och begravningen i Santos utanför Sao Paulo. Dock var det få stjärnor från brasiliansk fotboll som närvarade. De framförde sitt deltagande på sociala medier. Det har fått fansen att rasa.

Landssorg har rått i Brasilien sedan den trefaldige världsmästaren Pelé, den ende spelaren med tre VM-titlar, gick bort i torsdags, 82 år gammal, efter att ha förlorat kampen mot cancern.

Fansen hoppades att stora Santos-spelare som Neymar, Rodrygo och Giovanni skulle närvara. Likväl tidigare storspelare som Zico, Romario, Ronaldo, Kaka och Ronaldinho. Men ingen av dessa dök upp, vilket väckt vrede på sociala medier.

Ingen av världsmästarna i 2002 års lag närvarade. Bara en från 1994-laget. Särskilt hårt åtgången har Kaka blivit. I en nyligen publicerad artikel klagade han över att Brasilien inte hedrar sina idrottshjältar tillräckligt bra. Man är bättre på det utomlands, uttryckte sig Kaka.

Neymar skickade sin pappa

”Du dök inte ens upp på begravningen för mannen som beredde vägen för dig att få det liv som du har”, skriver en person på Kakas Instagram, något som dragit till sig 5000 kommentarer.

Neymar skickade sin pappa som representant, vilket också framkallade vrede. Neymar stängde sedan ner kommentarsfältet för utomstående. Bara godkända fick skriva på Paris SG-spelarens konto.

Vidare noteras det att inga utländska spelare kom på Pelés begravning.

Pelé sa ofta att han var för känslomässigt berörd för att orka med att gå på begravningar. Nu ligger han bredvid sin far och bror, vars begravningar han aldrig gick på, skriver AP.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här körs Pelés kista förbi mammans hem

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.