Skandalscener när stormötet Brasilien-Argentina fick brytas. Foto: TT

Stjärnorna utreds av polis efter skandalmatchen

Uppdaterad
Publicerad

De argentinska landslagsstjärnorna Giovani Lo Celso, Emiliano Martínez, Emiliano Buendía och Christian Romero utreds av brasiliansk polis.

Kvartetten misstänks för att ha uppgivit falsk information vid inresan till Brasilien.

Söndagens rivalmöte i VM-kvalet mellan fotbollsgiganterna Brasilien och Argentina i São Paulo avbröts efter bara några minuter sedan företrädare för Brasiliens hälsomyndighet Anvisa tagit sig in på planen.

Orsaken var att fyra argentinska spelare, varav tre i startelvan, med sin bas i England ska ha ljugit vid inresan till Brasilien om att de inte tillbringat tid i England de senaste två veckorna, enligt Anvisa.

Då krävde hälsomyndigheten att spelarna omedelbart skulle sättas i karantän. När trion sedan fanns med från start stoppade Anvisa matchen.

Brasiliansk polis meddelade under måndagen att de startat en utredning kring händelsen.

De skriver i ett uttalande att det misstänka brottet är att spelarna uppgivit falsk information till myndigheterna.

Argentinas landslag återvände till Buenos Aires sent på söndagen efter att polisen meddelat spelarna att de måste lämna Brasilien. Den misstänkta kvartetten förhördes av polis innan de lämnade landet.

Claudio Tapia, ordförande för Argentinas fotbollsförbund, har förnekat att landslagsspelarna gjort något fel.

– Det är inte möjligt att prata om någon lögn eftersom det finns hälsoregler som alla sydamerikanska turneringar följer. Hälsomyndigheterna i varje land har godkänt ett regelverk som vi har följt till punkt och pricka, sade han efter matchen.

KLIPP: Skandalscener i stormötet – myndighet stoppade matchen (5 sep 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.