Foto: Bildbyrån

Storklubbarna i jättebråk efter pappershaveri

Uppdaterad
Publicerad

Målvaktsbytet mellan Manchester Uniteds David de Gea och Real Madrids Keylor Navas blir inte av efter pappershaveri. Det har lett till att storklubbarna hamnat i jättebråk och skyller händelsen på varandra.

Målvaktsbytet mellan Manchester Uniteds David de Gea och Real Madrids Keylor Navas blir inte av. Övergångspapperen kom in för sent och ingen av klubbarna tänker överklaga.

Nu skyller klubbarna haveriet på varandra.

Transferfönstret i Spanien stängde vid midnatt och då hade inte de Geas övergångspapper kommit in. Spaniens fotbollsförbund säger till nyhetsbyrån AFP att de Gea inte är registrerad. Internationella fotbollsförbundet (Fifa) kommenterar inte enskilda fall men säger att klubbar kan överklaga för att få igenom spelarbytet.

Real Madrid rapporterades vara beredd att betala 30 miljoner euro för spanjoren, som inte fått spela någon av Manchester Uniteds sex ligamatcher i höst. Det sägs bero på de Geas önskan att få återvända till födelsestaden Madrid, där han tidigare spelade för Atletico.

Skyller på varandra

Enligt ett officiellt uttalande meddelar Real Madrid att United inte varit öppna för förhandling förrän i går (måndag) morgon, att Real skickade kontraktet till dem vid 13-tiden under tisdagen och att det inte kom tillbaka förrän 21.43, och då med några mindre ändringar. De godkände ändringarna och skickade över alla kontrakt påskrivna och klara vid 23.53, fick tillbaka dem vid 00.02 – två minuter för sent.

”Vi har gjort allt nödvändigt, hela tiden, för att få igenom detta”, skriver klubben i sitt uttalande, och skyller därmed på United.

”Glada att de Gea fortfarande är en United-spelare”

United i sin tur radar upp 13 punkter på sin hemsida som beskriver händelseförloppat och som syftar till att klubben har ryggen fri och att det är Real Madrid som gjort att affären inte gått igenom.

”Real Madrid laddade inte upp Davids dokument till spanska ligan i tid, enligt rapporter 28 minuter efter deadline”, är en av 13 punkter Manchester United skriver på sin hemsida och är positiva till att David de Gea fortfarande representerar United:

”Manchester United agerar på lämpligt och effektivt sätt i övergångar. Klubben är glada att fanfavoriten och årets spelare, David de Gea, fortfarande är en Manchester United-spelare”.

Klubbarnas ”försvarstal”

Real Madrid och Manchester United publicerade båda uttalanden i punktform på sina webbsajter till följd av affären som inte blev av. Här är de viktigaste punkterna:

Real Madrid (RM) hävdar att Manchester United (MU) gick inte med på att inleda förhandlingar förrän på måndag morgon. MU säger att klubben inte fick något bud förrän måndag lunch och egentligen inte ville sälja.

RM hävdar att klubben sammanställde kontraktsförslagen och skickade dem till MU klockan 13.39 spansk tid, så att det skulle finas gott om tid att registrera affären i Fifas transfersystem (TMS) och hos den spanska ligaföreningen. MU menar att det var RM som kontrollerade pappersexercisen under förhandlingarnas sluttimmar.

RM säger att MU svarade och föreslog några mindre ändringar klockan 21.43 spansk tid. RM godkände förslagen direkt i syfte att hinna genomföra affären. RM skickade, efter att ha erhållit de Geas och Navas signaturer, de undertecknade kontrakten till MU klockan 23.32. MU menar att de Geas kontrakt kom utan sidan för underskrift.

Enligt MU fick klubben de Geas fullständiga kontrakt med stora ändringar, som höll på att äventyra hela affären, klockan 23.40.

Enligt RM kom MU slutligen överens med Navas ombud klockan 23.53, varefter kontrakten skickades till costaricanen för signering. MU ska ha registrerat övergången för de Gea, men inte den för Navas, i TMS klockan 00.00 spansk tid och samtidigt skickat de undertecknade transferavtalen till RM. RM mottog den fullständiga dokumentationen klockan 00.02 och försökte ta sig in i TMS, men systemet var stängt.

MU menar att de inte fick alla dokument de behövde för att avsluta de Geas kontrakt förrän klockan 23.55. Då ska de ännu inte heller ha fått tillbaka Navas kontrakt. Trots det skickades övergångsavtalat tillbaka av MU klockan 23.58 och registrerades i TMS.

RM ska ha fyllt i detaljerna om de Gea-affären i TMS först klockan 00.26. Trots att deadline var passerad ska RM ha skickat kontrakten till den spanska ligaföreningen för att ha möjlighet att överklaga. MU menar att det engelska fotbollförbundet FA kan styrka att de skickade in sina papper i tid, men att RM inte ska ha velat ta del av de tidsstämplade dokumenten.

TT/Källa: realmadrid.com och manutd.com.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.