Elfsborg fick jubla flera gånger under kvällen. Foto: TT Nyhetsbyrån

Storseger ger Elfsborg drömläge

En målexplosion i andra halvlek gav Elfsborg 4-1 hemma mot Hafnarfjördur i det första mötet i Europa League-kvalets tredje omgång. Det ger boråsarna ett drömläge inför returen på Island.

Hafnarfjördur var närmast ett ledningsmål i första halvlek med ett ribbskott i slutminuterna. Målen kom först i andra halvlek på Borås Arena.

Sebastian Holmén avgjorde kvalets andra omgång borta mot Inter Baku förra veckan i straffläggningen. Mot islänningarna var han återigen stabil från straffpunkten och satte 1–0 efter att Viktor Prodell rivits ned av Jón Jónsson.

Europa League

Men gästerna svarade snabbt. Hafnarfjördurs målfarlige skotte Steven Lennon kvitterade strax efteråt på en kontring.

Inhoppare nickade in 2-1

Men Elfsborg kunde snabbt andas ut igen. Per Frick ersatte Viktor Prodell  i den 68:e minuten och knappt två minuter senare nickade han in 2–1 på en hörna signerad Johan Larsson.

– Den gick in via målvakten på något konstigt sätt, men hela mitt inhopp kändes konstigt, haha, säger Frick till Aftonbladet.

Och sedan rullade det på. Marcus Rohdén fick in 3-1 och inhopparen Simon Hedlund fastställde segerresultatet till 4-1 på straff.

”Kommer inte att ge upp”

Elfsborg har nu ett jätteläge att gå vidare från den tredje kvalomgången. Returen spelas om en vecka på Island. Johan Larsson tar inget för givet.

– De kommer inte att ge upp för det här utan de har säkert vunnit matcher med 3-0 tidigare. Men vi är trygga i oss själva och ska ge minst lika mycket och göra ett lika hårt jobb då som idag så ska det nog bli bra, säger han till Elfsborgs hemsida.

Elfsborg-Hafnarfjördur 4-1 (0-0)

1-0 Sebastian Holmén (55 str), 1-1 Steven Lennon (62), 2-1 Per Frick (70), 3-1 Marcus Rohdén (81), 4-1 Simon Hedlund (89 str).

Publik: 3 889.

Returen spelas 7 augusti i Hafnarfjördur, Island.