Wales firar efter Gareth Bales mål. Foto: Nyhetsbyrån

Wales tog första EM-segern någonsin

Uppdaterad
Publicerad

Wales hade inte gjort ett mästerskapsmål på 58 år. I EM-premiären mot Slovakien gjorde man två – och därmed tog landet sin första EM-seger någonsin.

Efter Sveriges 3–0-seger över Wales på Friends Arena var det få som trodde på Wales inför mötet mot Slovakien – men Wales, ledda av superstjärnan Gareth Bale, hade andra planer.

Redan efter tio minuter slog Bale en frispark som Slovakiens målvakt, Matus Kozacik, missbedömde totalt och bollen seglade in i mål. Målet var Wales första mästerskapsmål på 58(!) år och det gav således upphov till en enorm glädje på Wales bänken.

Fotbolls-EM

55 sekunder räckte

– Det här målet värderar väldigt högt. Det är ett minnevärt ögonblick för vårt land, säger målskytten Gareth Bale efter slutsignalen.

Men i andra halvlek grusades den walesiska festen när Ondrej Duda, efter bara 55 sekunder på plan, kunde kvittera till 1–1. Men det var tillslut Wales som skulle dra det längsta strået.

I 71:e minuten byttes Hal Robson-Kanu in och det skulle visa sig bli ett vinnande drag. Drygt 10 minuter senare var det just Robson-Kanu som sköt ett långt ifrån märkvärdigt skott som hittade in bakom Kozacik.

”Världens bästa fans”

Slutresultatet 2–1 betydde att Wales tog sin första segern någonsin i EM-sammanhang – en stor dag för spelarna och för fansen.

– Vad kan jag säga, det var som en hemmamatch idag. Våra fans är världens bästa och nu gav vi dem en anledning att fira, säger Gareth Bale.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM

Mer i ämnet