Pia Sundhage ledde Sverige till OS-silver. Foto: Bildbyrån

Sundhage: ”Vände något skitdåligt till skitbra”

Uppdaterad
Publicerad

VM i fjol blev en flopp för det svenska damlandslaget i fotboll. Men sommarens OS-silver var en stor revansch och i veckan blev förbundskapten Pia Sundhage nominerad till årets tränare av Fifa. ”Vi vände något skitdåligt till något skitbra för att tala ren svenska”, säger Pia Sundhage till SVT Sport.

Under onsdagen presenterade Fifa de tio som har chansen att bli årets tränare och svenska förbundskaptenen Pia Sundhage är en av de nominerade.

– Fantastiskt, alltid lika kul att bli uppmärksammad. Jätteroligt för det svenska landslaget som ju gjort något bra, det är både roligt och viktigt, säger Pia Sundhage till SVT Sport.

Damlandslaget i fotboll

Den 2 december tillkännages vilka tränare som finns med bland de tre främsta.

– Jag är bara glad att mitt namn finns med bland de nominerade, det andra tar jag med en nypa salt. Det är som sagt kul att jag är med i diskussionen.

VM i fjol blev ett stort misslyckande där Sverige inte vann en enda match. Men desto bättre gick det i somras när svenskorna tog silver i OS i Rio.

– Vi slog ut USA som vanligen tar medalj och vi skapar dramatik med  straffläggningarna och når final. Vi vände något skitdåligt till något skitbra för att tala ren svenska.

Samtliga nominerade

Philippe Bergeroo, förbundskapten i Frankrike

Jill Ellis, förbundskapten i USA

John Herdman, förbundskapten i Kanada

Silvia Neid, förbundskapten i Tyskland

Vera Pauw, förbundskapten i Sydafrika

Gérard Prêcheur, Lyon

Pia Sundhage, förbundskapten i Sverige

Oswaldo Vadão, förbundskapten i Brasilien

Martina Voss-Tecklenburg, förbundskapten i Schweiz

Thomas Wörle, Bayern München

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet