Nordkoreas diktatur Kim Jong Un och Sveriges förbundskapten Pia Sundhage. Foto: TT Nyhetsbyrån

Sundhage kan tänka sig att träna Nordkorea

Uppdaterad
Publicerad

Damlandslagets förbundskapten Pia Sundhages svar på frågan om vilket lag hon kan tänka sig att träna i framtiden: Nordkorea. Det säger hon i förbundets podcast ”Heja Sverige”.

Sundhage slår dock inte fast att hon skulle tacka ja till ett uppdrag i Nordkorea. Hon förklarar att hon har varit i landet  en gång och såg då en träning med ett pojklandslag och ett flicklag.

– Det var ordning och reda, fart och fläkt på passningsspelet – typiskt asiatiskt. Och man ser ju vad som händer med Japan nu till exempel, de får den ena framgången efter den andra. Så Asien och Nordkorea hade nog varit ett riktigt, riktigt bra lag, säger hon i podcasten.

”Vore spännande”

Hon utvecklar svaret för Aftonbladet.

– Skulle man få komma in i Nordkorea och få en inblick i den fotbollen vore det spännande. Men det är ju inte rimligt. Landet är ju mer eller mindre stängt, och jag kan inte språket. Men skulle man få komma in där... fotbollen är ju en dörröppnare på många sätt, säger hon till tidningen.                                                             

Förre landslagsspelaren och SVT:s expert Frida Östberg har dock svårt att se att man kan påverka fotbollen i landet.

–Nordkorea är inget land som jag själv skulle vilja förknippa mig med. Jag skulle inte kunna stå för det. Det går ju inte att påverka så mycket, säger hon till Aftonbladet.

Programmet släpps på måndag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.