Pia Sundhage. Foto: TT Nyhetsbyrån

Sundhage nöjd att ha många alternativ

Uppdaterad
Publicerad

Med fyra dagar kvar till EM-kvalmatchen mot Danmark är förbundskapten Pia Sundhage allra mest nöjd med att ha många alternativ att välja mellan när den svenska startelvan ska sättas. ”Det var flera som gjorde starka insatser mot Gais pojklag och det ger oss valmöjligheter”, säger förbundskapten Pia Sundhage till SVT Sport.

Träningsmatchen mot Gais P 16 satte landslaget på många tuffa prov och gav flera värdefulla svar. Främst var det försvarsspelet som tack vare Gaisspelarnas snabbhet testades rejält, och då handlar det om det defensiva arbetet över hela banan menar Sundhage:

– En detalj vi nu kommer att prata mycket om är vilken roll våra forwards ska ha i försvarsspelet. Det är en sak att prata om det i teorin. En helt annan att nu kunna visa det när vi tittar på de här matchsekvenserna på video.

EM-kval fotboll

Och i anfallsspelet vill Sundhage se än mer snabbhet mot Danmark, för att också skapa fler chanser.

– Ytterligare en lärdom vi ska ta med är att våga utmana mer, en mot en.

Flera alternativ bredvid Seger

Det nya spelsystemet 4-3-3 är det som gäller. Vilka som startar på mittfältet bredvid Caroline Seger vill förbundskaptenen fundera mer på. Men det är ett angenämt problem menar hon, eftersom goda alternativ finns.

– Det var flera, som Petra Larsson, Emilia Appelqvist och Kosovare Asllani, som verkligen tog sin chans mot Gais, så frågan blir om Seger ska vara i en offensiv eller mer defensiv roll på mitten. Det beror på vilka spelare hon får bredvid sig i startelvan.

Igår vann Danmark sin första match i EM-kvalet med 4-0, på hemmaplan, mot Moldavien. Sverige besegrade Moldavien med 3-0. Pia Sundhage berättar för SVT Sport att danskornas insats självklart ska granskas mer i detalj, men att resultatet är det förväntade.

– Ja, 4-0 respektive 3-0 vittnar ju om att mötet mellan oss och Danmark kommer att bli som väntat, en mycket jämn tillställning.

Men för Rosengårds mästarback Amanda Ilestedt blir det inte spel mot Danmark. Fotskadan sätter stopp. Det är det definitiva beskedet efter dagens läkarundersökning. Ilestedt fick en smäll på insidan höger fot under träningen i onsdags och kommer ersättas av Norge-proffset Freja Hellenberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EM-kval fotboll

Mer i ämnet