Sundhages lag avslutade med förlust

Uppdaterad
Publicerad

Sverige var redan klart för EM. Danmark tog sig dit med att vinna i Viborg med 2–0 inför välfyllda läktare när EM-kvalet avslutades i kväll. Nästa sommar väntar slutspelet i Nederländerna.

– Vi slinter och har för mycket felpass och det blir inte tillräckligt rejält i vårt anfallsspel. Första målet är ett skitmål. Och så bjuder vi på för många omställningar men det var läropengar för oss alla, säger förbundskaptenen Pia Sundhage till SVT Sport om det unga och orutinerade laget som avslutade matchen.

Emma Berglund ramlade omkull vid mittlinjen och tappade bollen i den tolfte minuten. Johanna Rasmussen tog chansen och rusade och sköt 1–0 i steget från distans och de flesta av de 7 432 på läktarna jublade.

Damlandslaget i fotboll

Vid 2–0 i början av andra halvlek nickade Linköpings Pernille Harder i stolpen efter hörna och Nadia Nadim slog in returen från nära håll. Harder vann nickduellen i kamp med fyra svenska spelare.

Stjärnorna Caroline Seger och Lisa Dahlkvist tvingades lämna matchen på grund av skador.

Fakta: Fotbolls-EM 2017

Fotbolls-EM 2017 spelas mellan den 16 juli och den 6 augusti i Nederländerna.

Spelorter: Breda, Deventer, Doetinchem, Enschede (bland annat finalen), Rotterdam, Tilburg och Utrecht.

Totalt kommer 16 nationer att delta i fyra fyralagsgrupper. Lottningen sker den 8 november.

EM-kvalet avslutas tisdagen den 20 september. Gruppettan och de sex främsta tvåorna, av åtta, är direktkvalificerade till slutspelet. De två sämsta tvåorna möts i playoff om den sista platsen.

Klara för EM innan tisdagens avslutande kvalomgång: Nederländerna (värdnation), Tyskland, England, Frankrike, Norge, Schweiz, Spanien, Sverige, Skottland, Island, Belgien

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet