Sundhages letar backformation i Algarve Cup

Uppdaterad
Publicerad

Två veckor i Algarve ska ge förbundskaptenen Pia Sundhage svar på två viktiga frågor – vem som ska spela målvakt och vilka som ska spela i backlinjen i sommarens VM.

-Det vore skönt om vi kunde sätta en backfyra, säger Sundhage.

Hon säger, i telefon från Portugal, att hon är ganska säker på att lyckas hitta den bästa backkonstellationen under de fyra matcher som fotbollslandslaget ska spela i Algarve Cup. Den första spelas mot Tyskland på onsdagen.

Att hon vill ”sätta backfyran” till VM redan nu säger hon beror på att man sällan byter spelare i backlinjen som man gör på mittfältet eller i anfallet. En spelare är given i backlinjen – mittbacken Nilla Fischer. Vem av Charlotte Rohlin. Emma Berglund eller Linda Sembrant får hon som partner i VM i Kanada? Det ska testas fram under Algarve-matcherna. Rohlin och Fischer var ett väldigt lyckat mittbackspar under EM för två år sedan, men Rohlin fick fjolårssäsongen förstörd av skador.

-Hon är tillbaka och har fått bra träning i klubben (Linköping) och både hon och Emma Berglund (Rosengård) kommer att spela Champions League där det blir ett helt annat motstånd. Och Linda Sembrant (Montpellier) är mer i säsong än de andra. Det fina i kråksången är att vilket backpar vi än väljer så blir det bra, säger Sundhage.

Mot Tyskland får Sembrant chansen.

Klassiskt samspel

-Lite klyschigt kan man säga att mittbacksspelarna ska göra varandra bra, att de hittar ett klassiskt samspel. Vi får se vilken kombination som blir bäst.

Sundhage hoppas att backlinjen ska visa sig lika stabil som den varit tidigare, men som den inte var i de två senaste landskamperna.

-Det klaffade inte till hundra procent mot Norge och Finland, men nu har vi chansen att få det att göra nu. Och det kommer vi att lyckas med.

Hoppas på repris

Tyskland är regerande Europamästare och en av kandidaterna till att vinna VM. För drygt fyra månader sedan mötte Sverige Tyskland i en landskamp som trots förlust med 1-2 fick Sundhage att drömma om stordåd i Kanada.

-Vi spelade väldigt bra, höll mycket boll, hade ett intressant passningsspel och skapade målchanser från vårt kantspel. Det skulle jag gärna se igen i morgon plus att vi är ännu bättre på att gå direkt på mål när vi ställer om.

Så startar Sverige:

1 Hedvig Lindahl – 23 Elin Rubensson, 5 Nilla Fischer, 3 Linda Sembrant, 18 Jessica Samuelsson – 17 Caroline Seger – 7 Lisa Dahlkvist, 14 Hanna Folkesson, 15 Therése Sjögran – 10 Sofia Jakobsson, 9 Kosovare Asllani.

Avbytare: 12 Hilda Carlén, 21 Carola Söberg, 4 Emma Berglund, 16 Lina Nilsson, 2 Charlotte Rohlin, 6 Sara Thunebro, 13 Malin Diaz Pettersson, 19 Antonia Göransson, 11 Jenny Hjohlman, 20 Marija Banusic, 8 Lotta Schelin, 22 Olivia Schough.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.