Svensk bragdvändning i Berlin

Uppdaterad
Publicerad

Med 30 sekunder kvar av stopptiden i Berlin satte Rasmus Elm 4-4 för Sverige. Jätten Tyskland som hade 4-0 har just beskådat en overklig svensk vändning.   

-Det kommer fler matcher och vi måste visa den moralen, och jävlar vilken moral, säger Erik Hamrén till Kanal 5.

Tyskland som ledde med 3-0 efter en kvart stod för en övermäktig dominans i första halvlek. Men något hände i andra, Sverige tuggade sig in i matchen och har just skrivit fotbollshistoria.

När Rasmus Elm stänkte in 4-4 utbröt eufori på den svenska bänken. Ledarstaben kramade om varandra med Erik Hamrén i mitten av klungan.

-Känner otroligt många känslor. Känner stor stolthet över det spelarna har gjort. Det trodde ingen att vi skulle vända det här, säger en medtagen förbundskapten.

Startskottet kom från Zlatan

Zlatan inledde mirakelvändningen i VM-kvalmatchen i Berlin. En halvtimme från slutet med att nicka in 1-4 efter ett inlägg från Kim Källström.

Bara två minuter senare satte Mikael Lustig 2-4. Lustig sköt från dålig vinkel men bollen gick in via målvakten Neuer.

En kvart från slutet satte Elmander trean. Inbytte Alexander Kacaniklic kom loss på vänsterkanten och serverade Elmander med en perfekt passning.

Och Rasmus Elm fullbordade det hela från boxen i minut 93 på nytt från inlägg från Källström. Källström slängde in bollen som landade på flera huvuden men som sedan damp ner framför Elm. Han drog till direkt och succén var ett faktum. 

Elm stor hjälte

Många höjde på ögonbrynen över Rasmus Elms plats i startelvan. Nu blev han stor hjälte. 

-Det var nog den sjukaste match som jag spelat. Jag var så trött så det fanns inte när jag gjorde målet, säger Elm till SVT Sport.

-Det kändes som de gjorde vad de ville i första halvlek. Vi pratade ju mest om att rädda någon slags heder i halvtid men nu blev det så här, sjukt, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.