Foto: Bildbyrån

Svenska spel: Inget avvikande spelmönster

Uppdaterad
Publicerad

Här är beskedet från Svenska spel efter planattacken i går. Spelbolaget misstänker ingen manipulation. Men det utesluter inte att matchfixning ligger bakom. ”Det är ganska osannolikt att man väljer Svenska spel”, säger Johan Claesson på Riksidrottsförbundet till SVT Sport.

Tidigare under dagen uppgav Svenska spel att man undersöker om det eventuellt kunde vara en läggmatch.

– Vi tittar på lagda spel om det finns några avvikande mönster. Om stora belopp har satsats och så vidare, sade Andreas Jerat.

Matchfixning

Nu ger Jerat beskedet att det inte finns något som tyder på att manipulation har skett via Svenska spel.

– Vi ser ingenting onaturligt i spel, som är lagda hos Svenska spel. I nuläget kan vi inte se något avvikande spelmönster eller att det ska ha förekommit manipulation utifrån datan från oss, säger han och konstaterar samtidigt:

– Sen är inte vi det enda spelbolaget som erbjuder spel i den här matchen.

”Flyttats till andra spelbolag”

Det är en bild Johan Claesson, som leder Riksidrottsförbundets arbete mot matchfixning, delar.

– De första misstänkta matchfixningsfallen i Sverige kom via Svenska spel. Sen har man sett en tendens att de har flyttats till andra spelbolag. Det finns betydligt många fler möjligheter att fixa matcher än just Svenska spel. Det är väl ganska troligt, om det skulle röra sig om matchfixning här, att spelarna ligger på sajter som Svenska spel inte kan övervaka på det sättet, säger Claesson.

Skulle du säga att det är osannolikt att den här typen av matchfixning skulle ske via Svenska spel?

– Osannolikt är det naturligtvis är det inte: Matchfixning kan ske på så många sätt. Ganska småskaligt kan ske via Svenska spel. Däremot skulle jag säga på större och mer omfattande matchfixning så skulle jag säga att det är ganska osannolikt att man väljer Svenska spel, säger Claesson och fortsätter:

– De har inget uppdrag att övervaka spelmarknaden på det sättet. De har koll på sina spel naturligtvis och har ett utbyte via GLMS (Global Lottery Monitoring System, de statligt ägda spelbolagens övervakningssystem). Men tittar man på den asiatiska marknaden så är det oerhört svårövervakat.

”Helt utan övervakning”

Men det finns fler övervakningssystem och inget gemensamt paraply för övervakning av matchfixning.

– Om det finns många och alla fungerar bra så är det lugnt. Problemet är att det inte täcker alla spelbolag. Det finns så pass många obskyra spelbolag. Tittar man utanför Europa, exempelvis i Asien, så finns en marknad i princip helt utan övervakning, säger Claesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Matchfixning

Mer i ämnet