Foto: TT Nyhetsbyrån

Enkät: Så rankar svenska sportprofilerna Zlatan

Uppdaterad
Publicerad

Ingemar Stenmark håller Zlatan som den störste svenske idrottsmannen genom tiderna. Så här rankar andra svenska sportprofiler den glödhete stjärnanfallaren.

SVT Sport har gjort en enkät om Zlatan Ibrahimovic, med anledning av Stenmarks uttalande om att ”Zlatan är större än Stenmark”.

Här är frågorna vi ställde de tillfrågade:

1. Hur högt rankar du honom bland de största svenska idrottarna i historien?

2. Vad gillar just du med Zlatan?

Jiloan Hamad, lagkapten Malmö FF

1. Han måste vara den största... Fotboll som idrott har överlägset störst utövare – och konkurrensen är ju så stor. Sen har vi haft många grymma skidåkare, Gunde Svan och Ingemar Stenmark. Han den där boxaren som var grym, Ingemar Johansson, och Björn Borg... Men jag håller Zlatan som störst.

2. Spelet, så stor och ändå så bra kontroll på sin kropp. Han är en skön karaktär också, som inte bara snackar utan även presterar.

Emma Johansson, cyklist

1. Jag måste hålla med Stenmark: Zlatan är störst. Fotboll är en otroligt stor idrott, den finns överallt och alla har sparkat boll nån gång i tiden. Sen har Zlatan hela paketet. Framförallt fotbollen, men även attityden.

2. Många tycker att han är dryg och har storhetsvansinne, vilket han kanske har. Men när man är så bra som han så får man lov att vara kaxig. Han verkar inte bry sig så mycket heller. Det gillar jag.

Björn Ferry, skidskytte

1. Det är givet, som Storumanbo håller man Stenmark högst. Här är han kungen. Zlatan? Han är topp tio. Men tar han Sverige till VM och vinner mästerskapet så är han högst upp. Klubbfotboll intresserar mig inte.

2. Det stora är att han varit så bra över lång tid. Med den bakgrund han har, uppväxt i Rosengård och lyckats behålla sitt sportsliga fokus. Du ser många ryssar som är bäst i världen nåt år, lever det ljuva livet och knarkar och sen är det färdigt.

Zlatan hade kunnat dra sig tillbaka för många år sedan med tiotals miljoner på kontot. Det imponerar att han fortfarande har det idrottsliga drivet, att det inte bara blivit business utan 100 % fotboll. Det vet man själv, att hålla sig på topp under så lång tid är svårt.

Kosovare Asllani, anfallare Paris Saint-Germain

1. Jag tycker han är den bäste Sverige någonsin fått fram – som idrottare kanske jag inte kan säga, men som fotbollsspelare.

2. Mentaliteten. Han lyfter varje lag han spelat med. Det spelar ingen roll om det är Sverige eller PSG, spelar Zlatan så blir laget så mycket bättre. Han har varit ifrågasatt jättelänge och nu är han en av de bästa spelarna i världen.

Rolf-Göran Bengtsson, ryttare

1. Vi har ju ett par där uppe, Björn Borg, Ingemar Stenmark… och givetvis Zlatan. Han är absolut där uppe bland dem.

2. Hans kunnande och skicklighet, att han gör de där grejerna i de mest omöjliga situationerna. Sånt som ingen annan kan. Det skrivs inte lika mycket om honom här i Tyskland som i Sverige, men jag följer ju alla stora mästerskap. Mer har jag inte tid med.

Nilla Fischer, mittback Wolfsburg

1. Svårt att jämföra – exempelvis Stenmark var ju innan min tid. Det är klart att Zlatan är en av våra största stjärnor vi haft. Sen vet jag inte om han är störst.

2. Han är en spelare med väldigt bra kvalitéer som kan göra alla olika fotbollsmål. Allt från enkla instöt till det tredje målet mot Anderlecht – rätt hyfsat skott...

Rickard Wallin, lagkapten Färjestad BK

1. Svårt för mig som inte sett Stenmark, men i vår generation har jag svårt att se någon konkurrera med Zlatan. Han gör det fantastiskt på sitt sätt.

2. Det som är så häftigt är att han inte anpassar sig efter nån annan och följer sin egen linje. Som hockeyspelare måste man förlita sig mycket mer på sina lagkamrater. I världsfotbollen måste du ha ett större ego, större självförtroende, för att ta dig till toppen.

Frida Eldebrink, basketspelare

1. Han är helt klart en av världens bästa.

2. Zlatan har en väldigt unik personlighet och sticker ut. Sen är han även speciell på planen, han gör udda saker som ingen annan skulle komma på

Armand Kranjc, f.d. proffsboxare

1. Jag tycker Zlatan levererar hela tiden. Kommer också ihåg när jag följde Stenmark i rutan, han slog rekord hela tiden. Och så har vi Björn Borg, Gunde Svan och Jan-Ove Waldner. J-O alltså! Det går ju inte räkna hans medaljer ens. Men Zlatan är uppe bland dem där.

Överlag tycker jag att svenskar är duktiga. Vad är vi, 9 miljoner? Som levererar så bra, det är unikt. Vi borde kanske sänka skatten för idrottare som belöning.

2. Han är som Muhammed Ali, det han säger gör han. Om Ali sa att han skulle knocka en motståndare i fjärde rundan så gjorde han det. Om Zlatan säger att han ska göra mål i en match så gör han det. Det är unikt. Och han har kämpat hårt för att komma dit han är, en bra förebild.

Pernilla Wiberg, f.d. alpin skidåkare

1. Jag gillar inte såna här jämförelser, man jämför äpplen och päron. Stenmark är en legend och kommer gå till historien, Zlatan också. Varför jämföra dem? Vi borde vara glada att de gör sånt avtryck. Jag går på Zlatans fötter här nere i Monaco, han har sina fotavtryck på en walk of fame tillsammans med Péle och massa andra stjärnor. Det är stort.

2. Zlatan har gjort fotboll intressant även för mig. Jag har alltid gillat idrott, men fotboll har gått mig förbi. Även om jag är från Norrköping. Men sen läste jag hans bok. Den låg i bokhyllan i två års tid innan jag plockade upp den. Den var ju superintressant! Man får en förståelse för hur han har haft det, hela hans historia.

Och sen när man väl ser honom spela – han gör det roligare att titta på fotboll. Han är en artist. Rörligheten som sitter i från taekwondon – det är riktigt häftigt. Jag hörde Marco Simone och David Ginola kasta lovord över honom, Simone var imponerad att Zlatan var lika snabb som han en gång var, trots att Zlatan är nästan två meter lång.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.