IFK Göteborg förlorade gårdagens supercupfinal. Det kan ha varit den sista. Foto: Bildbyrån

Svenska supercupen hotas att läggas ner

Uppdaterad
Publicerad

Publikfiasko år efter år. Då kan Svenska supercupen läggas ner. ”Sportsligt är den inte så jätteviktig om vi ska vara helt ärliga”, säger Svenska Fotbollförbundets ordförande i tävlingskommittén Gerhard Sager.

Norrköping slog Göteborg med 3–0 i Svenska supercupfinalens kamratmöte i går. Men efterspelet kom snarare att handla om var på säsongen matchen ligger – och den låga publiksiffran på 2 662 åskådare.

– Det finns egentligen två svar. Det ena är att det inte finns någon plats att spela den här supercupfinalen före allsvenskans start. För det är ett landskampsuppehåll dessförinnan. Om du skulle spela den före allsvenskans start så blir det före mitten av mars och då måste vi starta Svenska cupen ytterligare en vecka tidigare och det finns det inte utrymme för, säger Sager.

Strax efter klockan tio på förmiddagen sade Sager att det gällande avtalet går ut 2015.

– Andra svaret på frågan varför man spelar som man gör är att vi har ett tv-avtal och det avtalet går ut nu. Det här var den sista finalen vi spelade enligt det här avtalet. Jag var ju där själv i går med förbundsordförande Karl-Erik Nilsson och det kanske är så att det här var den sista supercupfinalen vi spelade.

Men Svenska Fotbollförbundet meddelade SVT Sport på eftermiddagen om nya – och enligt förbundet säkerställda – uppgifter om att avtalet går ut först 2019.

Hur viktig är supercupen för förbundet?

– Sportsligt är den inte så jätteviktig om vi ska vara helt ärliga. Det är att vi har avtalet som genererar en hel del pengar till segraren (250 000 kronor), säger Sager som ändå medger att den hade varit viktigare om intresset fanns:

– Det är klart. Om vi hade publikintresse runt den så hade det varit en viktig del. I många länder fungerar den som en säsongsupptakt men vi har inte den möjligheten.

Vad händer härnäst?

– Om en liten stund har vi i tävlingskommittén ett möte och då kommer jag att ta upp en rapport om gårdagens final och samtala med Karl-Erik Nilsson. Sen kommer förbundet säkert att vända sig till SEF-klubbarna och höra om intresset för att behålla supercupen. Säger man från klubbarnas sida att man inte vill ha den tror jag inte det finns någon anledning att behålla den.

Var tror du att det landar?

– Jag vill inte spekulera i det. Men om inte klubbarna visar ett större intresse för den tar vi säkert bort den.

Supercupfinalerna – resultaten, datumen och publiksiffrorna

Elfsborg – Helsingborg 1–0, 31 mars 2007, 1 240 på Borås Arena

IFK Göteborg – Kalmar FF 3–1, 22 mars 2008, 1 463 på Ullevi

Kalmar FF – IFK Göteborg 1–0, 21 mars 2009, 2 305 på Fredriksskans

AIK – IFK Göteborg 1–0, 6 mars 2010, 2 537 på Råsunda

Malmö FF – Helsingborg 1–2, 19 mars 2011, 10 362 på Swedbank Stadion

Helsingborg – AIK 2–0, 24 mars 2012 , 5 590 på Olympia

Malmö FF – IFK Göteborg 3–2, 10 november 2013, 2 787 på Swedbank Stadion

Malmö FF – Elfsborg 7–6 (efter straffläggning), 9 november 2014, 1 266 på Malmö Stadion

IFK Norrköping – IFK Göteborg 3–0, 8 november 2015, 2 662 på Nya Parken

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.