Svenskt mål mot Kanada: Överraska i anfall

Uppdaterad
Publicerad

Landskampen mot Kanada i Trelleborg imorgon är en värdefull test inför sommarens EM.

Men ett par anfallare missar den här möjligheten till speltid pga skadekänningar.

– Vi är ganska duktiga på att vara här och nu, och göra det bästa. För det är alltid så att när någon faller ifrån så får någon annan chansen, säger Pia Sundhage till SVT Sport.

Både Pauline Hammarlund och Mimmi Larsson avstår helt den här samlingens landskamp. Hammarlund sparar sitt onda sk hoppknä och Larsson sin onda rygg. Och Lotta Schelin är en möjlig inhoppare, men inte en startspelare.

Hon har kunnat köra samtliga träningar, och tycker att det fungerat bra, men betonar att hon och läkarteamet är försiktiga och självklart inte kommer att ta några som helst risker efter lårskadan. I nuläget är den allsvenska premiären med Rosengård Schelins stora prio.

Damlandslaget i fotboll

– Man ska vara noga och inte göra någonting dumt, så vi känner på det. Det kommer absolut inte vara några 90 minuter. Jag är glad om det blir speltid överhuvudtaget. Men oavsett så kommer det hända grejer här imorgonkväll, så jag får peppa också, säger Schelin till SVT Sport.

Lina Hurtig och Olivia Schough på topp

Förbundskapten Sundhage hoppas på ett inhopp av Schelin, men satsar nu på en ny anfallskonstellation.

– Vi kommer testa Lina Hurtig ihop med Olivia Schough. Vi har olika varianter att pröva. Vi behöver behålla boll och behöver göra en bättre omställning från försvar till anfall. Kan vi välja när det ska gå fort och när det inte ska gå så fort så blir det här en bra fotbollsmatch.

Kanada, bronslag i OS, förväntas spela fysiskt. Och sätta stor press. Det blir en bra test för Sverige med tanke på EM-motståndet i sommar, menar Sundhage.

– Vi har valt att tänka att vi ska spela mot Tyskland. Ha det mindsetet, och vad är det i första matchen i EM som vi nu behöver träna på?

Vi kommer framförallt att sätta backlinjen och några mittfältare, men när det gäller forwards så tänker vi att jaaa vi kan nog överraska motståndarna genom att använda olika slags forwards, och jag tycker att de alla är ganska bra också.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet